Dodik: Schmidt se lažno predstavlja kao visoki predstavnik

Milorad Dodik istakao je da se Christian Schmidt lažno predstavlja kao visoki predstavnik, jer on to nije.

“Ono što Schmidt ovdje promoviše kao svoju agendu apsolutno nije u nadležnosti visokog predstavnika, što govori o tome da samo treba imati pojačanu sumnju i neprihvatanje takvog lika”, rekao je Dodik za beogradske Večernje novosti, a koji će biti objavljen u nedjelju, 1. augusta.

“Vidim da se Christian Schmdit rasipa nekim optimizimom i pokušava da nametne agendu koju samo on ima o sebi. Ono što Schmidt najavljuje to nije bila uloga visokog predstavnika u BiH ni u prošlosti”, rekao je član Predsjedništva BiH.

Dodik je upitao “kakve veze ima visoki predstavnika sa pitanjem Izbornog zakona ili da se bavi pitanjima načina odlučivanjima ili ustavnim pozicijama.”

“To su gluposti, čak ni Paddy Ashdown nije ulazio u to, pa sad dolazi Schmidt da nam nakon toliko vremena ulazi u to. Schmidt nema nikakve veze sa evropskim putem BiH. Evropski put je uvijek bio vlasništvo domaćih političkih snaga. Oni ignorišu ozbiljne napretke ovdje koji su urađeni i stalno sve drže problematičnim, jer ako kaže da je stanje dobro onda je besmisleno da postoji”, naglasio je Dodik.

Podsjetimo, novoimenovani visoki predstavnik Christian Schmidt stigao je jučer sa porodicom u Bosnu i Hercegovinu. Po dolasku je posjetio manastir Tvrdoš kod Trebinja i Blagajsku tekiju.

(TIP/Srna/Foto: N1)