Most prema Zlači interes za rješavanje dvije lokalne zajednice i dva preduzeća

Problem izgradnje mosta na relaciji Oskova-Zlača okupio je na radnom sastanku sve zainteresirane strane za rješavanje ovog problema, na kojem su sudionici pokušali dogovoriti konkretne korake rješenja problema.

Naime, općinski načelnik Banovića dr. Bego Gutić, gradonačelnik Živinica Samir Kamenjeković, vršioc dužnosti direktora JP „Šume TK“ Senad Selimbašić i direktor RMU „Banovići“ Elvir Salihović, boravili su na terenu gdje su se na licu mjesta pokušali definirati konkretne probleme i naći rješenje.

-„Ovo je višedecenijski problem i nije samo problem građana Banovića nego i građana Živinica. Možda je naš interes veći da se ovaj projekat završi ali evo pored ova dva aktera mi smo danas organizovali jedan radni sastanak sa direktorom Šuma TK  i direktorom Rudnika čiji interes takođe postoji da se ovaj projekat izgradi, s obzirom da Rudnik posjeduje svoj ugostiteljski objekat koji je ujedno i brend Banovića a to je hotel i izletište Zlača. S druge strane Šume TK su preduzeće koje ima najveći interes s obzirom da oni vrše masovnu eksploataciju drvne mase šume na području zaštićenog pejzaža Konjuh i iz zaštićenog pejzaža Konjuh“,-kazao je načelnik Gutić.

Problem oko izgradnje mosta tzv. Zelenika, koji nije u funkciji za prevozna sredstva pokušava se riješiti nekoliko proteklih godina. Čak prije nekoliko godina, prema riječima načelnika Gutića, urađen je glavni projekat kada je nastao problem oko tehničke dokumentacije, oko projektovanja mosta, oko nosivosti mosta, tada lokalna zajednica nije dala podršku velikoj nosivosti, tražili su da se ta nosivost smanji, naveo je načelnik Gutić.

Najveći interes Općine Banovići je zaštita izvorišta Studešnice i Krabanje, koji je ujedno bio i jedan od razloga za formiranje JP Zaštićeni pejzaž Konjuh čija je jedna od osnovnih djelatnosti upravo zaštita, ne samo biljnog i životinjskog svijeta, šume, nego i zaštita izvorišta sa kojih se građani Banovića napajaju vodom.

Konkretnim aktivnostima pokušat će se u narednom periodu riješiti ovaj dugogdišnji problem i definisati nosioc aktivnosti. Na granici između Banovića i Živinica postoje tri mosta za koja je ranije pokrenuto pitanje zajedničkog rješavanja.

-„Imamo ukupno tri mosta koja su još od prošle godine bila predmet interesovanja Grada Živinice i Općine Banovići jer imamo graničnu zonu na ovom području i iz tog razloga obavezni smo da damo podršku ovom projektu. Mi smo prošle godine ali evo i danas dajemo podršku izradi projektne dokumentacije za ovaj most. Ono što je posebno važno treba da se vidi vlasništvo ovog dijela kroz koji most prolazi, ukoliko pripada JP Šume TK onda su ingerencije u Vladi TK ali u  svakom slućaju Grad Živinice da će podršku u izradnji sva tri mosta“, – kazao je gradonačelnik Živinica Samir Kamnjeković prilikom obilaska mosta Zelenika.

(TIP)