Tužilaštvo BiH: Državljanke Ukrajine optužene za trgovinu ljudima i vrbovanje radi prostitucije

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Asmik Zhdanove , zvane ”Asja”, rođene 1961. godine u Armeniji, državljanke Ukrajine, i Natalije Nachinkin, rođene 1989. godine, takođe državljanke Ukrajine, zbog međunarodne trgovine ljudima i vrbovanja radi prostitucije.

Zhdanova i Nachinkin se već nalaze u pritvoru, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optužene osobe terete se za eksploataciju najmanje 17 žrtava, stranih državljanki uglavnom sa podučja Ukrajine i Istočne Europe.

U optužnici stoji da su Zhdanova i Nachinkin od početka 2019. godine, pa sve do 26. januara ove godine, na području Mostara i Banja Luke, djelujući zajedno i u međusobnom dogovoru, organizovale skupinu ljudi radi vršenja kaznenih djela međunarodnog navođenja na prostituciju i međunarodne trgovine ljudima.

Navodi se da su optužene, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, vrbovale strane državljanke, uglavnom sa područja Ukrajine i Rusije, te ih dovodile u BiH, pronalazile smještaj i iskorištavale radi pružanja seksualnih usluga za novac, što je kod nekih od žrtava, dovelo do teških posljedica po tjelesno i duševno zdravlje.

U okviru istrage, prikupljeni su dokazi da su optužene sudjelovale u vrbovanju, dovođenju u Bosnu i Hercegovinu i eksploataciji, najmanje 17 žrtava trgovine ljudima, koje su na području BiH, najviše na lokacijama u iznajmljenim prostorima u Mostaru, Banja Luci i Bijeljini, tjerale na pružanje seksualnih usluga za novac, koji su žrtve morale davati optuženima, a kada su žrtve izrazile neslaganje sa tretmanom i postupanjem, optužene su žrtve na različite i ponižavajuće načine primoravale na dalju eskploataciju i iskorištavanje, prenosi bhrt.ba.

Optužene se terete za kaznena djela: Organizirana međunarodna trgovina ljudima iz članka 186.a, a u svezi sa članom 186. Kaznenog zakona BiH i Međunarodno navođenje na prostituciju iz članka 187. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

U ovom predmetu Tužilaštvo BiH je sa partnerskim institucijama i agencijama, provelo opsežnu istragu, uključujući i međunarodnu pravnu pomoć i komunikaciju, te se uz optužnicu predlaže saslušanje 42 svjedoka, 2 stručna vještaka i prilaganje oko 140 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(TIP/Foto: Ilustracija)