Rekonstruisan mjesni vodovod Ramići u mjesnoj zajednici Banovići Selo; Rekonstruisano šest stambenih jedinica u okviru projekta CEB II

Opredjeljenost lokalne zajednice za poboljšanje uslova života građana, koje između ostalog podrazumijeva i sistem vodosnabdijevanja, konstantna je obaveza kojoj se ozbiljno pristupa. Ovih dana lokalna zajednice je obezbijedila uslove za rješenje još jednog problema vodosnabdijevanja na području mjesnee zajednice Banovići Selo.

Naime, nakon utvrđivanja činjeničnog stanja i razloga zbog kojih postoje problemi u vodosnabdijevanju mještana naselja Ramići, Općina Banovići je našla načina da obezbijedi neophodnu mehanizaciju i materijal za rekonstrukciju mjesnog vodovoda stanovnicima Ramića.

Brzom reakcijom općinskih službi i angažmanom potrebnih materijalnih i ljudskih resursa u saradnji sa mještanima, osigurano je kvalitetno vodisnabdijevanje.

Izvršena je rekonstrukcija, neophodni radovi na rezervoaru kao i zamjena primarnog voda dužine 220 metara.

Rekonstruisano šest stambenih jedinica u okviru projekta CEB II

Općina Banovići u saradnji sa Federalnim ministarstvom izbjeglih i raseljenih lica, te Kantonalnim ministarstvom za rad, socijalnu politiku i povratak, uspješno je okončala realizaciju prvog dijela projekta pod nazivom CEB II – Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem obrzbjeđenja javnih stambenih rješenja.

Ključevi za šest korisnika CEB II projekta danas su uručeni za korisnike koji će biti smješteni u rekonstruisana i obnovljena tri stambena objekta u mjesnoj zajednici Grad III, naselje Jezero.

Radost na licima korisnika nije se mogla sakriti. Kako su naveli, najradosniji su jer će njihova djeca konačno imati krov nad glavom, a i posebno ih je, kako su kazali, obradovala vijest da će Bajram dočekati u novom domu.

U okviru projekta CEB II izvršena je sanacija tri postojeća stambena objekta, sanacija krova, zidne i podne obloge, vodovodne i elektro instalacije. Ukupna vrijednost ovog dijela projekta iznosila je 140 hiljada konvertibilnih maraka.

Projektom CEP II u Banovićima je planirana izgradnja i rekonstrukcija ukupno 60 stambenih jedinica. Na lokalitetu Oskova u narednom periodu predviđena je izgradnja dva stambena objekta sa po 15 stanova, te rekonstrukcija 12 objekata sa 24 stambene jedinice u MZ Stražbeica i Podrogje s ciljem konačnog zatvaranja kolektivnih centara.

(TIP)