Kina predstavila maglev voz s maksimalnom brzinom od 600 kilometara na sat

Kina je u utorak predstavila maglev voz koji je u stanju da dostigne maksimalnu brzinu od 600 kilometara na sat, javili su državni mediji.

Maksimalna brzina učinila bi voz, koji je Kina sama razvila i proizvela u priobalnom gradu Qingdao, najbržim kopnenim vozilom na planeti.

Koristeći elektromagnetsku silu, voz maglev „levitira“ iznad pruge bez ikakvog kontakta između kompozicije i šina.

Kina je koristila tu tehnologiju skoro dvije decenije u veoma ograničenom obimu. Šangaj ima kratku maglev liniju od jednog od njegovih aerodroma do grada.

Iako još nema međugradskih ili međupokrajinskih maglev linija u Kini, današnja objava mogla bi se pokazati dobrom za korištenje većih brzina, a neki gradovi kao što su Šangaj i Chengdu započeli su da provode istraživanja.

Brzinom od 600 kilometara na sat, putovanje vozom između Pekinga i Šangaja,duže od 1.000 kilometara, trajalo bi svega dva i po sata.

Poređenja radi, putovanje avionom na toj dužini trajalo bi tri sata, a vozom velike brzine pet i po sati.

Zemlje od Japana do Njemačke također nastoje izgraditi maglev željezničke mreže, i pored visokih troškova i njihove inkompatibilnosti s infrastrukturom postojećih  mreža koje ostaju glavne prepreke za njihov brzi razvoj, prenosi Reuters.

(TIP/Fena)