Hrana koja usporava starenje

Proces starenja ne možemo zaustaviti, ali možemo ga malo usporiti.

Kako bi nam to uspjelo bitno je obratiti pozornost na ono što unosimo u organizam. Postoje određene namirnice koje proces starenja mogu usporiti, osebno nakon 50. godine.

Avokado

Nutricionistica Laura Burak kaže kako je avokado bogat mastima koje su zdrave za srce i vlaknima, B vitaminom, kalijem te vitaminima A, C, E i K. Nadovezala se i nutricionistica Melissa Mitri, koja dodaje kako je avokado bogat antiupalnim spojevima koji pomažu da vam koža bude glatka i sjajna.

Masna riba

Ribe poput lososa, koje su bogate omega-3 masnim kiselinama, dokazano smanjuju upalne procese u koži.

Borovnice

“Borovnice su dobar izvor A i C vitamina koji mogu smanjiti upale koje uzoruku prijevremeno starenje kože”, kaže Mitri. Osim toga borovnice su prepune antioksidansa koje usporavaju starenje kože, prenosi N1.

Zeleno, lisnato povrće

Povrće poput kelja ili špinata usporava starenje kod starijih od 50. Prema nutricionistici Marie Ruggles, takvo povrće je bogato nutrijentima i antiuplanim spojevima koji usporavaju starenje te čuvaju naše stanice.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje sastoji se većinom od monozasićene masne kiseline, oleinske kiseline, a uz to sadrži i spojeve koje su slični onima koje sadrži naša koža. “Naše stanične membrane napravljene su od masnih kiselina koje se nalaze i u maslinovom ulju i ono pomaže u proizvodnji novih stanica”, kaže.

Orašasti plodovi

Kada se govori o zdravim mastima, valja spomenuti i orašaste plodove. Oni su bogati omega-3 masnim kiselinama i E vitaminom koji može biti krucijalan za oporavak kože od štete koju uzrokuje starenje. E vitamin također pomaže održati elastičnost kože, piše Eat this.

(TIP/Foto:  David B Townsend/ Unsplash)