Liječnici otkrili zašto je dobro tuširanje hladnom vodom

Po velikim je vrućinama tuširanje u hladnoj vodi često najbrži i najjednostavniji način za ohladiti se, a liječnici kažu da hladni tuš – znači voda hladnija od 21 stupanj C – ima i neke druge benefite…

1. Potiče imunološki sustav

Studije su pokazale da svakodnevno tuširanje s hladnom vodom pomaže da se poveća broj bijelih krvnih stanica u tijelu, kaže fitness i wellness trenerica Emma Caird.

Ona objašnjava da su upravo bijele krvne stanice zadužene za borbu protiv infekcija i bolesti, a hladna voda, dodaje, i metabolizam potiće da poveća proizvodnju masti koja se kasnije pretvara u energiju.

2. Otklanja stres

Danas su anksioznost i depresija zastupljenije nego ikad prije, kaže liječnica s klinike Mango dr. Amber O’Brien, te objašnjava da se hladan tuš danas koristi i kao holistički pristup smanjenju takvih stanja i bolesti.

To potvrđuju i studije koje pokazuju da tuširanje s hladnom vodom povećava lučenje endorfina i smanjuje lučenje kortizola, hormona koji izaziva stres, a može, kažu, ublažiti i bol u mišićima koju osjećamo nakon iscrpljujućeg fizičkog napora.

3. Poboljšava fokus i produktivnost

Hladna voda potiče mozak da poveća fokus i razinu energije, kaže dr. O’Brien za portal Real Simple, a prenosi Večernji list.

“Tuširanje s hladnom vodom će vam dati energiju za cijeli dan, jer vas šok zbog hladnoće potiče na dublje udisanje, pa se smanjuje razina ugljičnog dioksida u tijelu što nam pomaže da koncentriramo; slično kao meditacija”, objasnila je.

4. Čini dobro i koži i kosi

Hladan tuš čuva prirodna ulja na koži, a zatvara i kutikule vlasi čineći kosu sjajnijom, kaže dermatologinja i autorica s Medicinskog fakulteta Icahn dr. Debra Jaliman, te dodaje da tuširanje s hladnom vodom može smanjiti upalu, oteklinu i natečenost kože.

“Pred kraj tuširanja, počnite postupno hladiti vodu”, savjetuje, pa na samom kraju skroz ugasite vruću vodu i izdržite što dulje možete.

“Cilj je najmanje 30 sekundi, odnosno do minute”, slažu se liječnici, prenosi N1.

(TIP/Foto: Pexels / ilustracija)