Uhapšen direktor OSA-e Osman Mehmedagić

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) priveli su jutros u prostorije ove institucije Osmana Mehmedagića Osmicu, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), potvrđeno je iz MUP KS.  On je priveden po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine koje ga istražuje u aferi „Diploma”.

˝Tužilaštvo BiH vodi istragu u kojoj se osumnjičeni Mehmedagić tereti za kaznena djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, krivotvorenja isprave i pranja novca. Postupajući tužilac koordinira rad ovlaštenih policijskih djelatnika na terenu, te će tokom dana narediti dalje aktivnosti u predmetu˝, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

užilaštvo BiH provodi istragu u vezi s validnošću diplome direktora OSA-e. Nedavno je uhapšen direktor Američkog univerziteta u Tuzli Denis Prcić u okviru predmeta koji se vodi zbog diplome koju je ovaj univerzitet izdao direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću.

Iz Državnog tužilaštva su ranije potvrdili da su vršili pretrese u Tuzli, Lukavcu i Sarajevu s ciljem pronalaska dokumentacije, dokaza i službenih evidencija Američkog univerziteta u Tuzli, navodi FTV.

(TIP/Foto: Faruk Zametica N1)