Hoće li nam trebati treća doza cjepiva?

Dok mnogi cijepljenje odbijaju, delta soj koronavirusa brzo se širi, trenutno najviše Portugalom, Španjolskom i Ciprom. U Europi će postati definitivno dominantan najkasnije do kraja kolovoza, govore izvješća Europskog centra za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti (ECDC).

Skok broja zaraženih u Izraelu, a među kojima je i velik broj cijepljenih, izaziva zabrinutost pa se ponovno aktualizira i mogućnost docjepljivanja trećom dozom. Zbog reinfekcija nakon šest mjeseci među cijepljenima i zbog širenja delta varijante virusa, Pfizer je najavio da će od američke regulatorne agencije sljedećeg mjeseca zatražiti odobrenje i treće doze njihova cjepiva protiv covida-19.

No američka agencija za hranu i lijekove (FDA) i tamošnji CDC objavili su u zajedničkom priopćenju da Amerikanci koji su potpuno cijepljeni ne trebaju, zasad, docjepljivanje trećom dozom. Bit će spremni odobriti treću dozu ako znanost dokaže da je to potrebno, dodali su. Izraelsko ministarstvo zdravstva iznijelo je podatak da je učinkovitost Pfizerova cjepiva u sprečavanju infekcija, ali i simptomatskog oboljenja pala na 64% u lipnju. No, riječ je uglavnom o blažim simptomima, dok zaštita od teže kliničke slike i dalje stoji.

Pfizer radi na poboljšanju cjepiva

Pfizerova najava treće doze dolazi gotovo istovremeno s najavom kako će se trajanje europskih digitalnih covid-potvrda sa sadašnjih 210 dana produljiti na deset mjeseci. To produljenje odobrava se temeljem dokazanog trajanja imunosti pa je pitanje je li treća doza potrebna.

“Pfizer pokušava razviti tehnologiju koja će bolje kontrolirati nove varijante, vođeni idejom da bi treća doza cjepiva mogla izazvati jači, dugotrajniji i širi imuni odgovor. Moguće je da to neće ni biti potrebno iz razloga koje ste naveli, ali i zato što dvije doze cjepiva pružaju efikasnu zaštitu protiv težih oblika bolesti, čak i protiv delta varijante. U svakom slučaju, nije na odmet razvijati dalje tehnologiju u borbi protiv covida-19. Politika i struka mogu na koncu još uvijek odlučiti hoće li preporučiti treću dozu ili ne. Stoga ovo testiranje ne znači da će se cjepivo primijeniti, nego da će Pfizer provjeriti koliko je to sigurno i učinkovito kako bi na temelju te informacije mogli djelovati”, rekao je prof. Luka Čičin Šain, virusni imunolog u Centru za infektološka istraživanja u Braunschweigu za Večernji list.

Testiranje učinkovitosti cjepiva na nove sojeve

Pfizer, a vjerojatno i ostale farma-kompanije, trenutno testiraju koliku dodatnu zaštitu pruža treća doza, kaže prof. Nenad Ban, molekularni biolog s ciriškog ETH-a.

“To je važno ustanoviti jer je za očekivati da će naš imuni odgovor na virus biti slabiji što više vremena prođe između cijepljenja i infekcije. Za sada testiranja pokazuju da su dvije doze dovoljne da bi se razvio imunitet koji će nas štititi najmanje godinu dana od originalnog soja SARS-CoV-2. Međutim, sada je važno ustanoviti koliko dugo smo zaštićeni s dvije doze u slučaju da se virus promijeni, kao što je slučaj s različitim varijantama koje postaju dominantne. Ako se pokaže da sve više cijepljenih ljudi obolijeva od novih varijanti virusa, onda će vjerojatno biti potrebno ponuditi treću dozu cjepiva koje može biti isto kao i originalno, ili adaptirano da potakne imuni odgovor specifično protiv trenutačno dominantne varijante virusa. U svakom slučaju, nadajmo se da nam treća doza neće biti skoro potrebna, ali je važno da se testovi provode, da bude dostupna ako zatreba”, ističe Ban.

(TIP/Izvor: N1/Foto: Ilustracija)