Načelnik Banovića Gutić ugostio ministra Barakovića: Iz općinskog budžeta pomoć za okončanje procedura u izgradnji škole u Banovići Selu u iznosu od 40.000 KM

U Kabinetu općinskog načelnika dr. Bege Gutića jučer je održan radni sastanak sa ministrom obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Elvisom Barakovićem. Sastanak je održan s ciljem stavljanja u funkciju novoizgrađenog školskog objekta u mjesnoj zajednici Banovići Selo, naseljeno mjesto Selo II.

Procedure oko izgradnje školskog objekta uspiješno se privode kraju a trenutno je neophodno obezbijediti sve potrebne uslove i dokumentaciju za izdavanje upotrebne dozvole kako bi se objekat što prije stavio u funkciju.

Ovom prilikom ministar Baraković je izrazio zahvalnost Općini Banovići na dosadašnjoj saradnji i podršci u realizaciji projekta, te naglasio da postoji problem nedostatka finansijskih sredstava za obezbjeđenje minimalnih tehničkih uslova, kao što je obezbjeđenje priključka na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, obezbjeđenje priključka na električnu energiju, ograđivanje objekta i druge slične dozvole.

Načelnik Gutić je iskazao razumijevanje za prezentirane potrebe i probleme, neovisno od toga što ova oblast nije u nadležnosti lokalne zajednice, te naglasio da će lokalna zajednica u skladu sa mogućnostima sa kojima raspolaže u okviru budžeta, osigurati finansijsku podršku u iznosu oko 40 hiljada konvertibilnih maraka, s obzirom da se radi o projektu od velikog značaja za djecu i građane općine Banovići.

Novi školski objekat izgrađen je na mnogo boljoj lokaciji od ove na kojoj se škola trenutno nalazi. Lokacija u sredini naseljenog mjesta Selo II, u mjesnoj zajednici Banovići Selo sigurnije je mjesto za buduće generacije osnovaca iz Banovići Sela i Pribitkovića koji će pohađati ovu školu.

Školski koletiv čine oko 270 učenika i nastavnika, koji će bolje uslove za obrazovanje imati stavljanjem u funkciju novog, modernog školskog objekta.

(TIP)