Orban u Beogradu: Bez integracije Srbije u EU nema ni integracije Zapadnog Balkana

Ključ stabilnosti regiona je Srbija, a dok Srbija ne bude integrisana u Evropsku uniju ni Zapadni Balkan neće biti integrisan, izjavio je predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban u Beogradu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Orban je pojasnio da svaki region ima centralnu zemlju, kao što je u vrijeme kada je Mađarska bila na putu ka EU to bila Poljska.

“Svaki region ima centralnu zemlju, to ne dira u osjetljivost ostalih zemalja. Zato ja nedvosmisleno podržavam Srbiju i njen put ka EU. Dok Srbija nije integrisana, Zapadni Balkan neće biti integrisan”, izjavio je.

Prema njegovim riječima, EU treba da shvati da je Srbija trenutno korisnija EU nego što je EU Srbiji, te da EU ako ne prihvati nove impulse i nove članice, onda će tapkati u mjestu i doći će do njenog raspada.

“Ključ stabilnosti regiona je Srbija”, dodao je Orban.

On je ocijenio i da zemlje centralne Evrope treba da shvate da su bitniji dugoročni od kratkoročnih interesa, jer bez toga nema ni stabilizacije regiona.

Orban je naveo i da Srbija može da računa na Mađarsku, kao što i Mađarska računa na Srbiju.

“Jednom meni, jednom tebi – sigurni smo da u ovim decenijama koje nam predstoje i ukoliko budemo imali poteškoće možemo da računamo na srpski narod, kao što vi možete da računate na mađarski narod”, naveo je Orban.

Predsjednik Vlade Mađarske je kazao i da je dogovoreno da se međusobno priznaju certifikati o vakcinaciji protiv koronavirusa.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da su odnosi Srbije i Mađarske u istoriji apsolutno najbolji.

On je kazao da je Mađarska bila 13. trgovinski, pa 11, potom deveti, a danas peti trgovinski partner Srbiji, te da se očekuje da trgovinska razmjena između dvije zemlje ove godine pređe dvije milijarde eura.

Vučić je zahvalio Orbanu na 16 velikih investicija mađarskih kompanija u prošloj godini, te ocijenio da je Vlada Mađarske umnogome doprinjela dobrim odnosima sa Mađarima u Vojvodini.

“Zahvalio bih na na ulozi u regionu cijelog Zapadnog Balkana. Uloga Mađarske je izuzetno stabilizujuća, gotovo sve zemlje Zapadnog Balkana, uključujući i podrazumijeva se Srbiju, ali i sve ostale, jer svi vas doživljavamo kao stabilizijući faktor. Hvala što uvijek imate vremena za Zapadni Balkan i hvala vam što i svi drugi sa Balkana uvijek dobiju vrijeme i prostor u vašoj agendi i što uvijek želite da pomognete”, naveo je.

Predsjednik je zahvalio Orbanu i na podršci putu Srbije u EU.

“Mnogi govore da taj put podržavaju, ali malo ko to čini hrabro i otvoreno i spreman da istrpi kritike kao što to činite Vi. Mi možemo samo da zahvalimo i da kažemo da uvijek možete da računate na srpsko prijateljstvo”, dodao je Vučić.

Vučić je kazao i da bi za tri godine, što se tiče srpske strane, mogla da se otvori pruga Beograd-Budimpešta, da se za četiri godine ide do Budimpešte za dva sata i 40 minuta, a koja će povezivati dva grada i sa Istanbulom, te istakao i da je ponosan na spajanje gasovodnih cijevi.

“Mi smo plaćali tranzitnu taksu Mađarskoj decenijama, a Viktor Orban je kada smo dogovarali izgradnju Balkanskog ili Turskog toka, kako god hoćete, Orban je rekao da su Mađari ubuduće spremni da plaćaju Srbiji taksu”, kazao je Vučić.

Prethodno je Orden srpske zastave prvog stepena uručen ministru spoljnih poslova i spoljne trgovine Peteru Sziijartu koji je odlikovan 28. juna za naročite zasluge u učvršćivanju i jačanju saradnje između Srbije i Mađarske.

Sziijarto je zahvalio na izuzetnom odlikovanju koje je velika čast za njega, te naveo da bi ono trebalo da podeli sa minimum dva ministra Srbije i to ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem i ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

“Unija ne može biti kompletna bez Zapadnog Balkana, a ovo odlikovanje mi daje elan da se još više borim za vaše članstvo u Evropskoj uniji”, kazao je Sziijarto.

(TIP/Izvor: Anadolija)