Može li nas novac usrećiti? Da, ali samo ako ga trošite na pravi način koji dugoročno usrećuje

Razmislite o tome što vam je važno. Spontanost? Filantropija? Avantura? Kreativnost? Kad osvijestiti to do čega vam je stalo, tamo počnite ulagati svoj novac. I nećete požaliti…

Idete li u šoping kad se loše osjećate? Jeste li nakon toga puno sretniji? Ili možda osjećate krivnju jer ste potrošili novac kako biste se bolje osjećali? Jer vam u biti kupljeno ne treba.

Može li novac kupiti sreću? Možete li doista živjeti sretan život kupujući i trošeći?

Pa, evo odgovora: Da. Novac može kupiti sreću. Istraživanja pokazuju da sreća proizlazi iz trošenja novca kad ga trošimo na određene načine. Postoje i pravila kojih se možemo pridržavati i koja usmjeravaju trošenje novca na načine koji ljudima donose radost i ispunjenje:

  • Kupite iskustva
  • Upotrijebite novac za poboljšanje načina na koji provodite vrijeme
  • Počastite se
  • Platite odmah ili prije vremena
  • Budite velikodušni i podijelite novac s drugima

Ali, u teoriji ‘novac može kupiti sreću’ ima puno više od gore spomenutih stvari.

Ako želite biti sretni nakon što potrošite novac, evo 3 načina na koja ćete to postići:

1. Financirajte svoju slobodu

Kad imate novac u rezervi, možete slobodno iskoristiti spontane prilike koje se pojave – poput neočekivanog odlaska na rođendan nećakinje ili priliku da odete negdje na vikend.

Trošenje dostupnog novca na ono što vam je važno – i izbjegavanje onoga što nije – oslobađa dodatni novac za uštedu za buduću slobodu.

Još nemate dovoljno gotovine?

Vježbajte trošiti energiju na ono što vam je stvarno važno i kreativno obilježite bitne stvari u vašem životu, kao na primjer rođendan vaše nećakinje. Iako ne možete kupiti kartu za autobus i otići na proslavu, možete snimiti video čestitku u kojoj ćete joj ispričati neke smiješne dogodovštine iz njezina djetinjstva.

2. Uložite u svoj razvoj

Biti sretan u životu znači ulagati u sebe. Možda postoji tečaj ili program koji se ne podudara s vašim putem u karijeri, ali svejedno biste u njemu zaista uživali.

Bez racionalizacije je li pametno trošiti novac na nešto što vam nije ‘potrebno’, uložite u njegovanje svih strana svog uma i osobnosti – jednostavno zato što to želite!

Dok ta novčana rezerva na kojoj radite ne bude dovoljno velika da si možete priuštiti tečaj ili nešto slično, istražite mogućnosti kako još uvijek možete proširiti svoje znanje.

Dakle, napravite popis i istražite načine kako ‘nahraniti svoju dušu i mozak’, piše Your Tango. Gledajte TED razgovore, tražite besplatnu edukaciju preko interneta ili pohađajte zanimljive MeetUpove u svojoj zajednici.

3. Proslavite simbolikom

Kupite si nešto samo zato što vam to predstavlja nešto posebno u životu, nešto s čime ste se povezali i za vas ima određenu simboliku. To odražava aspekt vašeg unutarnjeg bića i potiče pozitivne osjećaje u vama. Kupite simbol da se podsjetite na nešto važno što ste učinili ili nešto važno što stvarate, trenutak velike sreće ili ostvarenja nekog cilja.

Ako nemate dovoljno novca da si to priuštite, potražite besplatnu alternativu. Možete, na primjer, otići u šetnju u obližnju šumu, pronaći neko mjesto koje vas opušta, usrećuje ili inspirira i povežite se s njim.

Jasno je da nije novac to što usrećuje ljude, već potencijal koji pruža – bogatstvo je u onome što si čovjek tim novcem može priuštiti.  Dakle, novac i sreća puno uže su povezani nego što se to isprva čini, ali samo ako čovjek ulaže i troši novac pravilno.

Ako novac samo štedite za ‘hitne situacije’ i ne koristite ga za uživanje u svom kratkom životu, mijenjate vašu psihu isto kao i nerazumno trošenje.

Pa razmislite o tome što vam je važno. Spontanost? Filantropija? Avantura? Kreativnost? Kad osvijestite to do čega vam je stalo, tamo počnite ulagati svoj novac, prenosi 24sata.hr.

(TIP/Foto: Instagram)