Trump: Hitler je učinio mnogo dobrih stvari

Tokom posjeta Evropi u povodu stote godišnjice završetka prvog svjetskog rata, Donald Trump navodno je svom tadašnjem šefu kabineta Johnu Kellyju kazao: “Pa, Hitler je učinio puno dobrih stvari.”

Primjedba bivšeg američkog predsjednika tokom putovanja 2018. godine, koje je navodno “zaprepastilo” Kellyja, umirovljenog američkog marinca, navedena je u novoj knjizi Michaela Bendera iz Wall Street Journal-a.

Iskreno, knjiga “We Did Win This Election” već je izazvala brojne reakcije uoči objave sljedeće sedmice. The Guardian je imao priliku pogledati kopiju.

Bender izvještava da je Trump ovu sramnu izjavu dao tokom improvizirane lekcije iz historije u kojoj je Kelly “podsjetio predsjednika koje su zemlje bile na kojoj strani tokom sukoba”,  “povezavši događaje iz prvog svjetskog rata sa drugim, kao i sva Hitlerova zlodjela” .

Bender je jedan od brojnih autora koji su razgovarali s Trumpom otkako je izgubio na izborima.

Izvještava i da je Trump porekao da je dao ovu primjedbu o Hitleru.

Međutim, Bender tvrdi da su neimenovani izvori ispričali kako je Kelly “rekao predsjedniku da je pogriješio, ali se Trump nije dao uvjeriti u suprotno”, ističući njemački privredni oporavak za vrijeme Hitlera tokom 1930-ih. “Kelly se tada ponovno suprotstavio”, piše Bender, “i tvrdio je da bi njemačkom narodu bilo bolje da su bili siromašni nego podvrgnuti nacističkom genocidu.”

Bender dodaje da je Kelly rekao Trumpu da čak i ako je njegova tvrdnja o njemačkoj ekonomiji pod nacistima nakon 1933. istinita, “nikada ne možete reći ništa što opravdava Adolfa Hitlera. Jednostavno ne možete. ”

Trump je tokom pomenutog putovanja u Evropu naišao na znatne probleme, čak i izvan uobičajenih sukoba s drugim svjetskim čelnicima.

Odluka o otkazivanju posjeta američkom groblju pokazala se kontroverznom. Kasnije se govorilo i da je Trump američke vojnike koji su poginuli u ratu nazivao “gubitnicima” i “naivcima”.

Kelly, čiji je sin ubijen u Afganistanu 2010. godine, napustio je Bijelu kuću početkom 2019. Otada kritički govori o Trumpu, navodno rekavši prijateljima da je predsjednik kojem je služio “osoba sa najviše mana koju je u životu upoznao”.

Bender piše da je Kelly dao sve od sebe kako bi prevladao Trumpovo “zapanjujuće zanemarivanje historijskih činjenica”.

“Viši dužnosnici opisali su njegovo razumijevanje ropstva, Jima Crowa ili iskustva Crnaca u općem post-građanskom ratu, nejasnim do jednostavno nepostojećim”, piše on. “Ali Trumpova ravnodušnost prema historiji Crnaca bila je slična njegovom zanemarivanju historije bilo koje rase, religije ili vjeroispovijesti.”

Zabrinutost zbog uspona krajnje desnice u SAD-u porasla je tokom Trumpovog vremena na vlasti i nastavljena je i dalje, dok on održava prisnost sa republikanskom strankom odlučnom da ometa istrage smrtonosnog napada na američki Capitol od strane pristaša koje su željele poništiti njegov izborni poraz.

Trump je dao pozitivne primjedbe u vezi s krajnje desničarskim i bijelim supremacističkim skupinama.

Tokom predsjedničke rasprave 2020. godine Trumpa su pitali hoće li osuditi bijele vrhovnike i militarne skupine. Dugo je oklijevao da odgvori da bi na kraju poručio krajnje desničarskoj grupi Proud Boys da „odstupe i da se sklone“.

2017. godine, nakon neonacističkog marša u Virginiji kojima je Trump pružio podršku, njemački magazin Stern na svojoj je naslovnici koristio ilustraciju Trumpa koji umotan u američku zastavu diže ruku u nacistički pozdrav. Naslov je glasio: “Sein kampf” – Njegova borba.

(TIP/Izvor: federalna.ba/The Guardian/Foto: Carlos Barría/Reuters)