Zašto hodati? Jer kardio ne mora biti kompliciran

HODANJE je besplatan, brz i vrlo prikladan način da se vaše tijelo pokrene i da postanete aktivni. Vraćanje u kondiciju, poboljšanje mentalnog i fizičkog zdravlja, a možda i gubitak kilograma uopće ne mora biti toliko težak. Hodanje možete prilagoditi svom vremenu, željama i rasporedu. 20-minutne šetnje do posla mogu postati vaša svakodnevica, a oni hrabriji mogu se odvažiti na duže rute pa pješačiti 5, 10 ili 20 kilometara. Ako vas ovako jeftin sport i praktičnost ne uvjere da je šetanje baš za vas, možda mišljenje stručnjaka hoće.

Osim ubrzanja otkucaja srca i aktiviranja mišića, hodanje kao vježba niskog intenziteta utječe i na povećanu energiju, duži životni vijek, manje stresa, nižu stopu depresije te jednostavnije upravljanje vlastitom težinom. Osim toga, velika je vjerojatnost da ćete se osjećati bolje već nakon 10 minuta šetnje što, na kraju, rezultira puno većom motivacijom, piše Live Strong.

Ako već prakticirate šetanje, a ne vidite osobni pomak, stručnjaci preporučuju da se probate držati rasporeda. Prema istraživanjima klinike Mayo, brzo kretanje 30 minuta, pet puta tjedno je odličan izbor za početak. Zadajte si dane kojima ćete hodati, kao i tempo šetnje. Kad počnete teško disati, ali još uvijek možete nesmetano sudjelovati u razgovoru, krećete se idealnom brzinom.

Šetnjama možete dodavati određeni intenzitet hodajući uzbrdo ili nizbrdo ili jednostavno ubrzavajući ritam na koji ste navikli. Povećavanjem napora sagorijevate više kalorija i pred svoje mišiće stavljate izazov, a s vremenom će to dovesti do gubitka kilograma i bolje kondicije, piše Index.hr.

(TIP/Foto:  Unsplash)