Pravo životinjsko carstvo u Živinicama: Više stotina jelena privlači posjetioce iz cijele zemlje

Na poljoprivrednom gazdinstvu porodice Muratović pravo životinjsko carstvo. Više stotina jelena privlače posjetioce iz cijele zemlje.

Oko 200 jelena,većinom lopatara, svoje stanište su pronašli na imanju porodice Muratović, koje se prostire na 20 hektara zemljišta.

“Naši dugogodišnji porodični prijatelji imaju veliko uzgajalište i farmu jelena svih vrsta iz Osijeka i onda smo na njihov nagovor došli na ideju da i mi uzgajamo jelene,“ rekao je iz poljoprivredno gazdinstvo „Jelen“ Živinice Mujo Muratović.

Pored lopatara i srneće divljači, tu je i 30-tak evropskih jelena jedistvenih u BiH.

“Još su poznati kao obični crveni ili alpski jeleni. On su nabavljeni iz Austrije i Češke. Radi se o pravim jelenima da tako kažem, u odnosu na jelene lopatare. Oni mogu imati i do 250 kilograma,“ kazao je Muratović.

Nakon nekoliko godina truda i ulaganja, poljoprivredno gazdinstvo otvorilo je svoja vrata i za posjetioce vikendom.

“Ovo prirodno stanište životinja i biljaka nudi savršen prostor, kako za odmor, tako i za rekreaciju” istakla je Amra Saračević.

Mujo nam kaže da se nada da će uskoro biti ispunjeni svi uslovi i za proširenje kapaciteta kako bi svi zainteresovani posjetioci ovdje mogli doći i radnim danima.

(TIP/Izvor: bhrt.ba/Autorica: Mirela Bektić)