EU: Postignut dogovor o potvrdama za kovid 19

Evropska unija /EU/ postigla je dogovor o potvrdama za kovid 19 osmišljenim da ovog ljeta omoguće pokretanje turizma širom evropskog bloka, saopšteno je danas iz Evropske narodne partije /EPP/.

Poslanici Evropskog parlamenta i Portugal, kao predsjedavajuća zemlja EU, postigli su sporazum nakon četiri kruga razgovora.

Potvrda će biti u formi koda na pametnom telefonu ili papiru pomoću čega će vlasti utvrditi status posjetioca na osnovu podataka iz matične članice EU.

Iz ove potvrde biće vidljivo kada je osoba vakcinisana, ima li nedavni negativani test, kao i da li je stekla imunitet oporavkom od bolesti.

Poslanici su tražili da države vrše besplatno testiranje za potvrdu i navode da nijedna članica EU ne treba da uvodi dodatni karantin.

Zvaničnici EU ističu da su Njemačka i Švedska bile među zemljama koje su bile protiv, mada su sve članice tražile da imaju konačnu riječ po pitanju graničnih kontrola.

Međutim, članice EU su se saglasile da će se uzdržati od uvođenja dodatnih zabrana, poput testiranja ili karantina, osim ako to bude neophodno radi zdravstvenih razloga.

Evropska komisija koja je, takođe, učestvovala u pregovorima, obećala je 100 miliona eura hitne podrške za pomoć u dostupnosti testova, uz dodatnih 100 miliona eura ukoliko to bude potrebno.

Sporazum između institucija omogućava Evropskom parlamentu da usvoji nacrt zakona od 7. juna i da više od 12 članica EU, uključujući Francusku i Španiju testiraju sistem prije zvaničnog pokretanja krajem juna.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Srna-Reuters)