Semir Efendić napušta SDA i postaje predsjednik Stranke za BiH; Sa Efendićem idu i vijećnici, Zvizdić poželjan u utrci za Predsjedništvo BiH

Načelnik sarajevske općine Novi Grad Semir Efendić trebao bi preuzeti Stranku za BiH i to već naredne sedmice. Ovo je Patriji potvrđeno iz izvora u Stranci za BiH, ali i od ljudi bliskih Semiru Efendiću koji je nedostupan. To je dogovoreno u petak na sjednici Predsjedništva Stranke za BiH, a trebalo bi biti ozvaničeno do kraja naredne sedmice na pres konferenciji.

Dosadašnji predsjednik Amer Jerlagić u petak je podnio ostavku, a jedan od razloga je što nije dobio podršku da se opet kandidira za predsjednika. Zamjera mu se loš izborni rezultat. U Stranci za BiH planiraju da 29. maja održe stranački kongres, s tim da će Semir Efendić voditi njegovu pripremu. To je prema tvrdnjama naših izvora  bio njegov uslov, a obećao je da će u stranku uvesti i 10 vijećnika, piše Patria.

Prema tvrdnjama  izvora ranije je u hotelu Europa bio i sastanak sa osnivačem stranke za BiH Harisom Silajdžićem koji je izrazio spremnost da se opet približi stranci ako je bude vodio Efendić.

Za Efendićem bi mogao, ali kasnije i potpredsjednik SDA Denis Zvizdić koji se unutar Stranke za BiH pominje kao potencijalni kandidat za člana Predsjedništva BiH. Osim Semira Efendića zainteresovani da preuzmu Stranku za BiH bili su Suad Kurtćehajić i Muhidin Alić, ali to je kako se trenutno čini završena priča.

(TIP/Foto: Patria/Arhiva)