Video: Ko će u Skupštini TK usvojiti Budžet?

Da li će Tuzlanski kanton dobiti budžet u petak i hoće li biti zakazana sjednica kantonalne Skupštine s obzirom na političku sagu dvije skupštinske grupacije koje se bore za prevlast u ovom kantonu?

Nakon poruke iz OHR-a da najmnogoljudniji kanton hitno mora postati funkcionalan i donijeti budžet u korist građana – bilježimo reakcije obje političke grupacije.

“Oni su samo insistirali da se u skupštinskim klupama rješava pitanje funkcionalnosti Tuzlanskog kantona. I mi smo se s tim složili, podržali, ali postoji mogućnost da će ići sjednica za sjednicom”, kazao je premijer TK-a Denijal Tulumović (SDA).

Govoreći o tome ko će biti skupštinska većina, ko će biti Vlada, a ko će biti predsjedavajući – predsjednik Skupštine TK-a Žarko Vujović (SDBiH) predlaže da se to ostavi za neku narednu sjednicu.

U SDP-u, PDA, SBB-u i Našoj stranci smatraju da će predsjedavajući Vujović i njegov zamjenik Krešić prihvatiti činjenicu da nemaju većinu unutar Skupštine niti unutar klubova naroda kojima pripadaju i da će shodno tome deblokirati kanton.

“Ono na čemu mi insistiramo jeste da se konačno definiše ko snosi odgovornost za funkcionisanje procesa na Tuzlanskom kantonu”, kaže Dževad Hadžić, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK-a

I pravni stručnjak Vehid Šehić smatra da se moraju poštivati propisi parlamentarne demokratije: “Pošto ćemo imati na toj sjednici skupštinsku većinu u skladu s Poslovnikom, treba doći do tranzicije vlasti na novu skupštinsku većinu. Ja bih to želio i to je jedino opravdano”.

Šehić poručuje i da političare bira narod na izborima i da im je krajnje vrijeme da prestanu srozavati ionako loš imidž koji imaju u društvu.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Autor: Dino Durmić)