Muzičko-poetski performans i izložba slika ‘Povijest u pokretu’ okupila brojne posjetitelje u Centru za kulturu Tuzla

Poetsko muzičkim performansom i izložbom slika „Povijest u pokretu“ okončana je Prva faza projekta koji je rezultat višemjesečnog naučno-istraživačkog rada umjetnika iz BiH, Srbije i Hrvatske.

Brojni posjetitelji u Centru za kulturu Tuzla sinoć su imali priliku uživati u nesvakidašnjem performansu koji je okupio umjetnike iz oblasti glume, fotografije, muzike i književnosti.

Očuvanje identiteta i kulturne baštine naroda Bosne i Hercegovine kao primat projekta „Povijest u pokretu“ dočarao je izvanrednim glumačkim performansom akademski glumac i prodekan za nastavu na Akademiji dramskih umjetnosti Tuzla, Damir Mahmutović uz muzičku pratnju docenta gitare i profesora u Srednjoj muzičkoj školi Tuzla, Elvisa Sivčevića.

U interaktivnoj scenskoj radionici učešće su uzeli višenagrađivani fotografi iz Tuzlanskog kantona i Srbije, Danijel Marković, Samir Mujakić i Marina Grasilović čiju će bogatu postavku ljubitelji fotografije moći pogledati i u narednim danima u Centru za kulturu Tuzla.

Noć muzike i glume obogaćena je i recitalima književnica Tanje Mulavdić i članice Društva pisaca Bosne i Hercegovine i Grupe Lucido Minele Moranjkić Ćosić, dok je pjesme Ajdina Alibabića iz Busovače, predstavio poznati tuzlanski književnik i osnivač „Riverijade“ Nihad Mešić River, član Društva pisaca BiH i Grupe Lucido.

Prisutnima se ovom prilikom predstavio i mladi gitarista, učenik Muzičke škole Tuzla, Danis Sitarević.

Moderator događaja koji je izazvao ovacije publike Edina Salkić je učesnike provela kroz povijest kulture i identiteta zanimljivim pitanjima, te je uz interaktivnu radionicu predstavila i osvrt akademske likovne umjetnice Jelene Glogovac Savić o projektu čiji je nastavak planiran kroz predstavljanje narednih faza u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj.

Ključne tačke istraživačkog rada i dalje će provoditi umjetnici iz Lukavca i Tuzle, sa gošćama iz Gackog i Velikog Gradišta, okupljeni oko organizatora poetsko-muzičkog performansa i izložbe slika „Povijest u pokretu“ Udruženja građana „Eric“ Tuzla i Grupe Lucido sa Mirzom Sitarević i multimedijalnim umjetnikom Branislavom Lukićem Lukom na čelu.

Fotografije koje su izložene u Centru za kulturu Tuzla ostaju u zadužbini Edukativno-razvojno istraživačkog centra – ERIC Tuzla i Grupe Lucido, a kako ističu organizatori, plan je da se iste ukoriče u Zbirku koja će uz pjesme i biografije uskoro ugledati svjetlo dana.

Pokrovitelji manifestacije koja je sinoć okupila istinske poznavaoce kulture su JU Centar za kulturu Tuzla, Grad Tuzla i Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona.

(TIP/Foto: Ajdin Aldobašić)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.