Mjesec sevdaha u Tuzli: Sevdalinka kao vrsta muzikoterpaije

Udruženje muzičkih umjetnika Tuzlanskog kantona organizuje Mjesec sevdaha u Tuzli. Planirali su niz zanimljivih aktivnosti koje se završavaju sada već tradicionalnim Festivalom sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“ koji se ove godine održava po 16-ti put.

Mjesec sevdaha u Tuzli:

  • Likovna izložba na temu sevdaha ( od 01.11. – 15.11.2024 g.) u BKC-u Tuzla;
  • Interaktivne radionice za mlade izvođače – Udruženje muzičkih umjetnika;
  • Sevdalinka kao vrsta muzikoterpaije – 22.10.2024 g. Atelje Ismeta Mujezinovića Tuzla;
  • Konferencija „ Sevdalinka kulturno historijsko nematerijalno blago BiH“ 31.10.2024 godine od 17h, Hrvatski kulturni centar Tuzla;
  • Festival sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosi“ 13.11.2024 godine – Takmičarsko veče;
  • Festival sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosi“ 13.11.2024 godine – Revijalna noć.

Jedna od aktivnosti je interaktivna radionica „Sevdalinka kao vrsta muzikoterapije“ koja će biti održana u utorak, 22.10.2024 godine od 12 sati u Ateljeu I.Mujezinović u Tuzli.

Na radionici će se pridružiti članovi UG Koraci nade, štićenici JU Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla te učenici JU Srednje muzičke škole iz Tuzle.

Prijateljske emocije – Sevdalinka kao vrsta muzikoterapije za djecu sa invaliditetom

Sevdalinka, tradicionalna bosanska pjesma, nosi u sebi jedinstven spoj emocija, ritma i melodije koji se već vijekovima prenose s generacije na generaciju. Ona nije samo muzički izraz, već i oblik kulturnog naslijeđa koji evocira duboke emocije. Sevdalinka, sa svojim nježnim melodijama i bogatim tekstovima, često govori o ljubavi, čežnji i prolaznosti, a njen terapeutski potencijal sve se više prepoznaje u različitim aspektima života, uključujući i rad s djecom i mladima s invaliditetom.

Muzička terapija i njen značaj

Muzička terapija koristi snagu muzike za poboljšanje fizičkog, emocionalnog, kognitivnog i socijalnog blagostanja pojedinca. Muzika može stimulirati različite dijelove mozga, izazvati emotivne reakcije i pomoći u regulaciji emocija, poboljšanju komunikacije i socijalne interakcije. Kod djece i mladih sa invaliditetom, muzička terapija igra ključnu ulogu jer muzika može nadmašiti verbalne barijere i omogućiti djeci da izraze svoje emocije i misli na način koji je često intuitivniji i prirodniji.

Sevdalinka kao vrsta muzičke terapije

Sevdalinka je posebna vrsta muzike koja može imati poseban uticaj u okviru muzičke terapije. Njena struktura, emotivna dubina i nježnost melodije čine je izuzetno pogodnom za rad sa djecom sa invaliditetom.

Evo nekoliko razloga zašto je sevdalinka idealna u tom kontekstu:

Smirujući ritam i melodija

Sevdalinke se izvode u sporom i ritmičnom tempu, što djeluje smirujuće na djecu koja su često izložena stresu i anksioznosti. Njihov melodičan tok može pomoći u smirivanju i regulaciji emocionalnih stanja kod djece sa autizmom, ADHD-om ili emocionalnim poteškoćama.

Emotivni izrazi

Tekstovi sevdalinki često govore o univerzalnim osjećanjima poput ljubavi, tuge, radosti ili čežnje, što djeci omogućava prepoznavanje i povezivanje sa vlastitim emocijama. Ove pjesme mogu pomoći djeci da nauče imenovati svoje osjećaje, razumjeti ih i izraziti ih kroz muzički doživljaj.

Stimulacija kognitivnih sposobnosti

Sevdalinke, sa svojim složenim melodijama i bogatim tekstovima, mogu potaknuti kognitivni razvoj. Djeca kroz slušanje i ponavljanje pjesama mogu razvijati pažnju, pamćenje i jezičke vještine, što je posebno korisno kod djece sa poremećajem u govoru ili jezičnom razvoju.

Povezivanje sa kulturom i identitetom

Sevdalinka nosi u sebi snažan osjećaj kulturnog identiteta. Kroz slušanje i učenje ovih pjesama, djeca i mladi s invaliditetom mogu se povezati sa svojim kulturnim naslijeđem, što doprinosi osjećaju pripadnosti i samopouzdanja. To je posebno važno u izgradnji njihovog identiteta i osjećaja sigurnosti u svijetu koji ih često može zbunjivati

Podsticanje socijalnih interakcija

Muzička terapija često uključuje zajedničko pjevanje, sviranje ili slušanje muzike, što pomaže djeci da razviju socijalne vještine. Sevdalinka, sa svojim emotivnim tekstovima i lako prepoznatljivim melodijama, može poslužiti kao medij za povezivanje s drugima. Kroz grupne aktivnosti, djeca uče dijeliti emocije i povezivati se sa vršnjacima na emotivnom nivou, što doprinosi njihovom socijalnom razvoju.

    Primjena sevdalinke u muzičkoj terapiji

    U terapeutskoj praksi, sevdalinka se može koristiti na različite načine. Terapeuti mogu koristiti poznate sevdalinke kao podlogu za muzičke igre, improvizaciju ili izražavanje kroz pokret. Djeca mogu učestvovati u pjevanju, igranju uz muziku ili čak stvaranju vlastitih verzija pjesama. Ovaj proces omogućava djeci da se izraze na način koji je prirodan i ugodan, a pritom potiče emocionalni, kognitivni i socijalni razvoj.

    Sevdalinka kao vrsta muzikoterapije nudi poseban, emotivan i kulturno bogat pristup radu sa djecom i mladima s invaliditeom. Njena melodijska nježnost, ritmička struktura i emotivni tekstovi čine je idealnim sredstvom za smirivanje, povezivanje sa emocijama i poticanje socijalne interakcije. Kroz muziku, djeca mogu pronaći siguran prostor za izražavanje, povezivanje s vlastitim osjećajima i razvijanje vještina koje im pomažu da se nose sa svakodnevnim izazovima. Sevdalinka, sa svojim univerzalnim temama i dubokom emotivnom snagom, može biti most ka svijetu osjećaja i unutrašnjeg mira za djecu koja se suočavaju sa svakodnevnim izazovima.

    (TIP)

    Ostavite komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljena        

    NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.