Foto: Gradonačelnik Lugavić sastao se sa menadžmentom Centralnog grijanja d.d. Tuzla – razgovarali o rekonstrukcijama i pripremama za novu sezonu grijanja

Gradonačelnik Tuzle, dr. sc. Zijad Lugavić, održao je sastanak sa menadžmentom Centralnog grijanja d.d. Tuzla, na kojem je razmatran napredak u revitalizaciji i rekonstrukciji sistema daljinskog grijanja u proteklom periodu. Na sastanku je istaknuto da su ove aktivnosti ključne za povećanje pouzdanosti sistema, energetske efikasnosti, kao i za stvaranje mogućnosti za priključenje novih korisnika.

Tokom ovogodišnje remontne sezone, Centralno grijanje d.d. Tuzla nastavilo je sa revitalizacijom toplovodne mreže u naseljima Sjenjak, Irac, Stari grad, te s nizom drugih aktivnosti. Poseban naglasak stavljen je na rekonstrukciju vrelovodnih mreža u Starom Gradu, Sjenjaku, Ircu kod Pozorišta, Šićki Brod te na izgradnju novih ogranka prema Muzičkoj školi, čime su stvoreni uvjeti za širenje sistema daljinskog grijanja u nova naselja.

Gradonačelnik Lugavić pohvalio je napore menadžmenta Centralnog grijanja na unapređenju infrastrukture grada, naglašavajući da su ove aktivnosti direktno doprinijele boljoj energetskoj efikasnosti i pouzdanosti sistema. Također je istakao važnost planiranih radova u naseljima Slatina usljed rekonstrukcije raskrsnice i izgradnje kružnog  toka i u naselju Solina, gdje će rekonstrukcija vrelovodnih mreža omogućiti bolji kvalitet grijanja za postojeće korisnike, kao i mogućnost priključenja novih domaćinstava.

“Pouzdanost sistema i mogućnost širenja na nova naselja ključni su za dugoročno održavanje kvaliteta života u Tuzli. Zahvaljujući ovim rekonstrukcijama, naš grad je sada u boljoj poziciji da zadovolji rastuće potrebe građana za daljinskim grijanjem, a sve to bez narušavanja kvaliteta isporuke toplinske energije,” kazao je gradonačelnik Lugavić.

Većinu mašinskih radova na sistemu daljinskog grijanja preduzeća Centralno grijanje odrađuju radnici iz građevinskog odjela koristeći mehanizaciju ovog preduzeća.

U narednom periodu, Centralno grijanje d.d. Tuzla planira nastaviti radove na rekonstrukciji vrelovodne mreže i stvaranju mogućnosti za spajanje novih korisnika na sistem daljinskog grijanja posebno u naseljima Mosnik, Mejdan, Batva, Stari Grad, Šićki Brod, Kula, Slavinovići, Dragodol, Kojšino i Tušanj.

(TIP)