Zbog teških školskih torbi: Svi osnovci od prvog do petog razreda u TK dobit će ormariće

Skupština Tuzlanskog kantona u utorak je jednoglasno usvojila inicijativu skupštinske Komisije za obrazovanje i nauku, da se u narednoj školskoj godini izrade ormarići za sve učenike osnovnih škola od prvog do petog razreda.

– Ako ne uspijemo odmah na početku školske godine, jer ne znamo tačan iznos novčanih sredstava koje treba izdvojiti, cilj nam je da se sve implementira prilikom prvih izmjena budžeta za ovu godinu. U skladu s finansijskim sredstvima u budžetu iznaći ćemo sredstva da se izrade ormarići za sve osnovce – kaže zastupnik Boris Krešića iz Demokratske fronte (DF), koji je u ime nadležne Komisije predao incijativu.

Inicijativa je upućena, pojašnjava Krešić, jer prema medicinskim standardima težina torbe koju nose učenici ne smije biti teža od 10 posto njihove težine.

Implementacija ove inicijative sada je na Ministarstvu obrazovanja i nauke i Vladi TK.

(TIP/Izvor: Faktor.ba/Autor: J.Bojić/Foto: Ilustracija)

Komentar

  • Azur says:

    Sta ce osnovcima ormarici? Knjige trebaju biti kad ucenika kako u skoli, tako i kod kuce. Bolje da naprave plan rada za svaki dan i da djeca ne vukare sa sobom tu gomilu knjiga i svesaka. Iskrivit ce ledja od njih.

Komentari su zatvoreni.