Tuzla/dr. Amila Srabović i dr. sc. Jasmina Klebić: ‘Saradnja stomatologa i logopeda je važna za pravilan govor djeteta’

Pravilan položaj zuba i vilica igra ključnu ulogu u pravilnom izgovoru glasova. Ovo se posebno odnosi na zube koji su direktno uključeni u artikulaciju zvukova, poput prednjih zuba koji se koriste za izgovaranje zvukova kao što su “s”, “z”, “c” . Bilo kakav poremećaj u položaju zuba ili vilica može uticati na sposobnost osobe da pravilno izgovori određene zvukove.

Orthodontski problemi, poput nepravilnog zagriza ili krivih zuba, mogu uticati na artikulaciju i pravilan izgovor glasova. U nekim slučajevima, ortodontske intervencije, poput nošenja bravica ili drugih pomagala, mogu pomoći u korekciji položaja zuba i poboljšanju artikulacije.

Osim toga, anatomski položaj je važan i za pravilan prolaz zraka kroz usnu šupljinu prilikom izgovora zvukova. Problemi s disanjem ili nazalnim prolazima također mogu doprinijeti poremećajima u artikulaciji.

˝Saradnja logopeda i stomatologa je važna jer oba stručnjaka doprinose optimalnom razvoju govora i jezika kod pacijenata. Stomatolog može identificirati oralne probleme koji utiču na govor, dok logoped pruža terapiju usmjerenu na poboljšanje komunikacijskih vještina. Ova saradnja omogućava holistički pristup brizi o pacijentima s poteškoćama u govoru i jeziku˝, izjavila je za TIP, dr. sc. Jasmina Klebić.

˝Ako primijetite da vaše dijete ima poteškoću s izgovorom određenih glasova ili ako imate sumnje u vezi sa djetetovim izgovorom, konsultacija s logopedom i stomatologom može biti od pomoći u dijagnostikovanju i rješavanju problema˝, istakla je dr. Amila Srabović.

(TIP)