MUP KS-a odbio zahtjev za održavanje protesta ispred Tužilaštva BiH

Policijska uprava Novi Grad Sarajevo zabranila je mirno okupljanje u znak podrške predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i v. d. direktoru Službenog glasnika RS-a Milošu Lukiću. Protesti koji su najavljeni za petak su ocijenjeni kao skup visokog rizika, iako su iz Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH najavili miran skup kojem će se odazvati više od 8.000 osoba. Kao razlog zabrane Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo također navodi i nedostatak formalnih uslova.

Mirno okupljanje i protesti građana su zagarantovani međunarodnim i domaćim zakonima, i osnovna su načela demokratije. Međutim, ono što je sporno jeste sama poruka, odnosno politička propaganda koja je sadržana u promo videu. U videomaterijalu pod nazivom ‘Srpska pred sudom’ pozivaju građane, stanovnike RS-a da naoružani istinom i voljom ne dozvole gušenje slobode i pravde. Ovakav ratni vokabular aludira na postojeću opasnost za institucije Bosne i Hercegovine.

“Jer danas našem narodu, tvom narodu ponovo žele da osuzmu slobodu i zarobe pravdu. Ustani sa svojim narodom koji danas u miru naoružan istinom i voljom da sačuva RS”, navodi se, između ostalog, u videu.

Generalizovanje i pozivanje da su optužnice protiv Dodika i Lukića udar na sve ljude koji žive u entitetu Republika Srpska jeftin je način političkog manipulisanja. Ipak, iz Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH tvrde da je samo podizanje optužnice već politizacija te da ovim okupljanjem samo traže svoja prava.

“Na ovaj način želimo da kažemo da je to čovjek koji dobija podršku srpskog naroda i u RS-u i u FBiH. Smatram da je kompletna optužnica politička. Ovdje je to i cijela istraga i predistražne radnje. Protupostupak pribavljanja dokaza trajao je manje od mjesec dana tako da vidi se da je to jedna politička optužnica”, ocjenjuje Đorđe Radanović iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Ovo nije izolovan slučaj. Parlamentarne stranke u NSRS-u konstantno koriste riječi upozorenja za apstraktnog neprijatelja u borbi koja ne postoji. Komunikolozi upozoravaju da ovakav vid politizacije i pozivanja svih građana na odgovornost može imati negativne posljedice.

“Možemo da vidimo poziv na etničko, nacionalno grupisanje u smislu ‘Svi smo jedno, svi smo predsjednik, svi smo Dodik, i ako ne branimo Dodika ne branimo ni sebe’. Ako se i održi taj protest, to će zaista biti, velika, uslovno rečeno, patnja za onoga ko bi ga obezbjeđivao jer bi bio pod visokim tenzijama, bio bi veoma rizičan”, navodi komunikolog Mladen Bubonjić.

Skup se ipak neće održati. Kako navode iz MUP-a Kantona Sarajevo podnosilac zahtjeva nije ispunio sve obaveze propisane Zakonom o javnom okupljanju, a koje se između ostalog, ogledaju u nepoduzimanju naloženih dodatnih mjera, na zahtjev nadležnog policijskog organa.

(TIP/Izvor: federalna.ba)