Muranovići čuvaju tradiciju obrade drveta djeda Dijaza

Priča porodice Muranović isprepletena je s višegodišnjom tradicijom posvećenosti radu s drvetom, koja se prenosi kroz generacije. Dijaz Muranović bio je majstor obrade drveta, čija su djela bila prave umjetničke kreacije. Njegov nasljednik, Edin, nastavio je taj posao, a sada Denis i Ali, Dijazovi unuci, nose tu istu strast. Posjetili smo Vogošću kako bismo otkrili njihovu tajnu.

“Ručno biramo najkvalitetnije komade drveta i pretvaramo ih u zadivljujuće stolove. Oni su više od pukog namještaja. Rezultat su naše ljubavi prema prirodi, vještine i umjetničke strasti. Svaki sto je unikatan, kreiran s posebnom pažnjom i stručnošću naših majstora”, sa ponosom ističe Denis.

Nakon nekoliko godina, Diaaz stolovi postali su željeni među kupcima širom Evrope. Danas, mali proizvođači kao što su Muranovići utjelovljuju esenciju bosanskohercegovačkog kvaliteta, trajnosti i zanatskog umijeća.

“Svaki naš proizvod je odraz Bosne i Hercegovine. Naš cilj je da iz ove zemlje izlaze djela koja će nas činiti prepoznatljivima u svijetu drvnog namještaja. Zato smo postali dijelom USAID projekta “Diaspora Invest”, gdje sarađujemo s mentorima iz dijaspore kako bismo unaprijedili naš pristup i poslovanje”, izjavljuje Muranović.

Denisova retrospektiva na historiju kompanije otkriva izazove. “Osnovani smo 1990. godine i doživjeli mnoge preokrete. Naša početna branša bila je nadogradnja vozila, ali nas je neodoljiva strast prema drvetu vratila korijenima i viziji našeg djeda Dijaza. Naši stolovi nisu tek obični stolovi – oni su sjećanja, priče, dio naše duše. Koristeći isključivo puno drvo, svaki Diaaz stol izrađen je do perfekcije, što je neka naša šansa na međunarodnom tržištu.”

Predanost kupcu je ono što bosanskohercegovačke male proizvođače čini posebnim u globalnoj tržišnoj utakmici. “Kupac je u srcu svega što radimo. Njihove želje su nam kompas. Želimo da prilikom kupovine osjete sigurnost i da znaju da će dobiti točno ono što očekuju.”

Optimističan u vezi budućnosti, Denis dodaje: “Namjeravamo se širiti na tržištu EU. Naši stolovi već imaju reputaciju u određenim zemljama, ali želimo da cijela Evropa čuje za DIAAZ. Povezivanje s našom dijasporom ključno je za to. Mnogi naši sunarodnjaci žive izvan domovine, a njihovo znanje i podrška su dragocjeni.”

“Diaaz, zajedno s više od 30 drugih kompanija, sada je dijelom mentorskog programa koji spaja domaće proizvođače s ekspertima iz dijaspore. Ovo pruža priliku za razmjenu znanja, proširenje na međunarodno tržište i isticanje onog najboljeg što naše firme nude. Sve upućuje na to da uz podršku dijaspore, prenos pravih informacija, kontakata i znanja, domaći proizvodi imaju šansu na međunarodnom tržištu”, ističu iz USAID projekta “Diaspora Invest” koji podržava Vlada Sjedinjenih Američkih Država.

(TIP)