A joj,papak do papka! Ja konto Becirovicu ti bio drugaciji od nacionalista,mozda jesi dok se nisi prodao globalistima! That's even…
Dolaze vam gosti? Pripremite im savršenu platu kakve se rade po narudžbi

Dolaskom sunčanih i dužih dana mnogi postaju raspoloženi za kućna (ili vrtna) druženja. Što pripremiti gostima je vječno pitanje, no prema našem iskustvu – priprema plata oduvijek je bila najpopularnija. Barem što se tiče zakuske, predjela ili snacka uz fino piće – uvijek je dobrodošla.
Ovaj smo put pripremili osnovne smjernice o tome što kvalitetna plata treba sadržavati i kako je najlakše pripremiti kod kuće. Plata treba imati dobar balans okusa i tekstura, pa je važno da odaberete osnovne namirnice koje ćete nadopunjavati.
Odaberite glavne kategorije namirnica
- Sireve – tvrdi (parmezan, paški), meki (brie, camembert), polutvrdi (gauda, cheddar) i svježi (ricotta, kozji sir)
- Suhomesnate proizvode – pršut, kulen, mortadela, buđola, kobasice
- Svježe i suho voće – grožđe, smokve, datulje, jabuke, kruške, borovnice
- Orašaste plodove – bademi, orasi, pistacije
- Namaze i dodatke – masline, humus, ajvar, džem od smokava, med
- Kruh i krekere – ciabatta, grisini, tostirani kruh, integralni krekeri
Raspored na plati
Počnite sa sredinom – ovdje stavite veće elemente (sireve, zdjelice s namazima). Oko toga slažite mesne proizvode – složene u lepeze ili rolice. Dodajte voće i orašaste plodove – popunjavaju praznine i daju boju, a na rubove stavite kruh i krekere, tako da su lako dostupni.
Vizualna pravila
Koristite razne boje i teksture za dinamičan izgled, slažite u krug ili nepravilne oblike, a izbjegavajte previše simetrije. Režite sireve na razne načine (kocke, tanke listove ili trokute) za bolju prezentaciju, a možete dodati i svježe bilje poput ružmarina i bosiljka za dekoraciju.
Tematske plate – uvijek “upale”
Možete se inspirirati i raznim tematikama plate, poput mediteranske (masline, feta, sušene rajčice) ili slavonske (kulen, ajvar, sir škripavac). Slatko-slana kombinacija također je atraktivna, poput pršuta i dinje, sira i meda ili krekera i džema. Ako znate što gosti vole (ili ne vole), prilagodite sastojke i personalizirajte platu samo za njih, piše Index.hr.
(TIP/Foto: Ilustracija/Shutterstock)
Ostavite komentar
Vaša email adresa neće biti objavljena
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.