Imamo savjete kako da napravite rižoto kao iz najboljih restorana

Rižoto je jedno od onih jednostavnih, a profinjenih jela koja uz samo nekoliko trikova možemo dovesti na jednu novu razinu. Osnove znamo – kvalitetna riža, temeljac i dobra mantekatura – završetak rižota.
Ovaj smo put pripremili neke ne toliko uobičajene savjete, uz koje ćete dobiti stvarno dobar rižoto.
1. Pržite rižu prije dodavanja tekućine
Nakon dinstanja luka i češnjaka, dodajte rižu (arborio, carnaroli ili vialone nano) i pržite je 1-2 minute dok ne postane staklasta. Riža tostiranjem dobiva dublji, orašasti okus, a pomaže i zadržati teksturu zrna tijekom kuhanja.
2. Koristite topli temeljac, ne hladnu vodu
Temeljac (povrtni, pileći, riblji ili drugi) uvijek mora biti vruć i dodaje se postepeno. Hladna tekućina usporava kuhanje i smanjuje kremoznost rižota.
3. Miješanje je ključ, ali ne pretjerujte
Rižoto treba često miješati kako bi se škrob ravnomjerno otpustio i postigla kremasta tekstura. Međutim, nemojte stalno miješati jer previše kretanja može razbiti zrna riže i pretvoriti rižoto u kašu.
4. Dodajte tekućinu malo po malo
Umjesto da odjednom dodate svu tekućinu, ulijevajte je postepeno – žlicu po žlicu, dok se prethodna tekućina ne upije. Ovo omogućava riži da polako oslobađa škrob i razvija kremastu teksturu.
5. Umiješajte hladni maslac i sir na kraju
Na kraju kuhanja, dok rižoto odmara minutu-dvije, dodajte hladni maslac i naribani parmezan ili pecorino. Dodatno će pojačati kremoznost, a rižoto će biti bogatiji. Ovaj postupak talijani zovu “mantecatura”.
6. Eksperimentirajte s vinom
Dodavanje bijelog vina nakon tostiranja riže klasičan je korak, ali probajte i s drugim vrstama vina poput pjenušavih, suhih, crvenih ili desertnih (u manjim količinama, za malo slatkoće u okusu).
7. Dodajte aromatike u temeljac
Da bi rižoto bio još ukusniji, u temeljac dodajte grančicu timijana, lovorov list, komadić korijena celera ili par češnjeva češnjaka. Tako će i sama riža dobiti više okusa.
8. Nemojte čekati da postane pregusto
Rižoto treba biti “all’onda” – u prijevodu “kao valovi”. Kad ga zagrabite kuhačom, treba biti kremast i tekuć, a ne čvrst i ljepljiv. Ako previše zgusnete rižoto, jednostavno umiješajte još malo toplog temeljca prije posluživanja.
9. Dodavanje svježih sastojaka na kraju
Povrće, bilje ili morski plodovi najbolje zadržavaju okus i teksturu ako ih dodajete pred sam kraj kuhanja. Ovo pravilo vrijedi za šparoge, škampe ili limunovu koricu – dodajte ih u zadnjih nekoliko minuta.
10. Odmor prije posluživanja
Nakon što završite kuhanje, ostavite rižoto 1-2 minute da odmori prije posluživanja. Ovo vrijeme pomaže okusima da se povežu, a dobiva se i savršena konzistencija, piše Index.hr.
(TIP/Foto: Shutterstock)
Poštovana gospođo mene zanimaju nestali 92g zadnje saznanje sam dobio dade nalazi kod vas u Jablanici.moj otac se zove Nikola…