I vi vjerujete u boga. sodoma i gomora
Marinada koja pileći zabatak pretvara u najsočnije i najfinije meso
Recepti za marinadu se razlikuju, kao i izvori crvene boje. Neki kineski kuhari u marinadu stavljaju kečap, drugi fermentirani tofu, a neki stavljaju i jestivu crvenu boju.
Char siu je popularno kinesko jelo koje obično podrazumijeva mariniranu svinjetinu pečenu na roštilju, a koja se poslužuje s rižom. Prepoznatljiv okus ovoga kantonskog jela daje joj istaknuta crvena boja mariniranog mesa, ali i neodoljivo sočno meso.
Recepti za marinadu se razlikuju, kao i izvori crvene boje. Neki kineski kuhari u marinadu stavljaju kečap, drugi fermentirani tofu, a neki stavljaju i jestivu crvenu boju.
Umjesto svinjetine, u ovom receptu možete se poslužiti i otkoštenim pilećim zabatkom. Da biste postigli maksimalni okus marinirajte meso barem dva sata, a idealno bi bilo preko noći. Ako pri ruci nemate roštilj, meso možete ispeći i u pećnici.
Donosimo vam najlakši recept za chari siu piletinu, a koju možete ispeći u pećnici za svega 20-ak minuta.
Imajte na umu da će vam za marinadu biti potrebni neki tipični azijski začini, kao što je umak od kamenica i začinska mješavina Five Spices. Proizvodi su to koji se mogu pronaći specijaliziranim azijskim trgovinama, ali i trgovinama zdrave hrane.
Char siu piletina – sastojci:
- 500 g otkoštenih pilećih zabataka
- 2 žlice smeđeg šećera
- 2-3 češnja češnjaka
- 2 žlice umaka od soje
- 1 žlica meda
- 1 žlica umaka od kamenica
- 1 komadić svježeg đumbira veličine oko 2,5 centimetara
- 1 čajna žličica začinske mješavine Five spices
Char siu piletina – priprema:
Pomiješajte sve sastojke za marinadu u jednoj zdjeli: umak od soje, med, šećer, sitno nasjeckani češnjak, umak od kamenica, naribani đumbir i začinsku mješavinu Five spices. Ako želite da meso bude ekstra crveno, dodajte i koju žlicu kečapa.
Uronite otkoštene pileće zabatke u marinadu – dobro je utrljajte u meso, stavite u hladnjak i marinirajte sve zajedno barem dva sata.
Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Mariniranu piletinu stavite na lim za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje. Pecite meso 20-ak minuta, odnosno dok nije termički obrađeno do kraja. Kuhinjskim termometrom provjerite je li pečeno – znat ćete da je gotovo kada temperatura u najdebljem dijelu mesa dosegne 73 Celzijeva stupnja.
Poslužite pečenu piletinu s rižom i salatom po želji.
(TIP/Izvor: N1/Foto: Piletina marinada char-siu)
Ostavite komentar
Vaša email adresa neće biti objavljena
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.