Ubistvo iz koristoljublja. Ubili ženu da joj uzmu pare i pokušali se izvući?! I za tako, hladnokrvno ubistvo 14 godina?…
Najbolje prijateljice pire-krompira: Recept za ćufte u umaku od rajčice
Ćufte ili mesne okruglice, kako ih vi zovete? Sam naziv i nije toliko važan ako znamo da se radi o omiljenim zalogajima od mljevenog mesa u finom umaku od rajčice uz koje je dovoljno samo skuhati puno pire-krompira.
Recepata za ćufte ili mesne okruglice ima koliko ima i kućanstava, to dobro znamo. Svako od nas ima neki svoj recept po kojem ih kuha i svake su ćufte odlične na svoj način.
Neki dodaju kruh, neki skuhaju rižu, a mi vam donosimo recept u kojem se riža samo malo tostira pa spoji s mesom i začinima te se ćufte kuhaju u finom umaku od rajčice.
Tako pripremljene ćufte mirišu na djetinjstvo i najfinije su nam poslužene s puno pirea od krompira, iako ih slobodno možete poslužiti i uz kuhanu rižu te tjesteninu. Mljeveno meso za ćufte izaberite prema vlastitom ukusu, možete koristiti čistu junetinu, miješano mljeveno meso ili mljevenu puretinu.
Ćufte – sastojci:
Za ćufte/okruglice:
- 500 g mljevenog mesa (po izboru)
- 75 g riže
- 1 luk
- 2 jaja
- 2 žlice krušnih mrvica
- 2 režnja češnjaka
- 1 žličica slatke mljevene paprike
- 50 ml vode
- sol, papar
- malo sitno sjeckanog svježeg peršina
- 2 žlice maslinova ulja
Za umak:
- 500 ml pasirane rajčice
- 3 žlice maslinova ulja
- 3 žlice glatkog brašna
- 1 žlica šećera
- 1,5 l vode
- sol, papar
Ćufte – priprema:
Luk i češnjak nasjeckajte nasitno pa propirjajte na zagrijanom maslinovu ulju, dodajte rižu i tostirajte je oko dvije minute, dok se ne zastakli. Ugasite i ohladite.
U posudu stavite mljeveno meso, dodajte tostiranu rižu, krušne mrvice, jaja, začine i vodu pa sve dobro izmiješajte rukama. Ostavite smjesu da odstoji barem pola sata.
Od smjese oblikujte male kuglice i stavljajte ih na pripremljeni pladanj.
U većoj posudi zagrijte ulje pa dodajte brašno i malo ga zažutite, potom dodajte pasiranu rajčicu i vodu i sve dobro izmiješajte. Dodajte šećer, sol i papar pa kuhajte na srednje jakoj vatri oko 10 minuta.
Dodajte i pripremljene ćufte pa sve zajedno kuhajte na lagano vatri 15-20 minuta.
Poslužite uz pire od krumpira.
Ako vam umak od rajčice nije baš omiljen, ćufte možete napraviti i na malo drugačiji način, svakako pogledajte i ovaj recept za ćufte u bijelom umaku iz pećnice.
(TIP/Izvor: Zadovoljna.hr/Foto: Shutterstock)
Ostavite komentar
Vaša email adresa neće biti objavljena
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.