Video: Planula dva skladišta DHL-a u Njemačkoj i Engleskoj. “Rusi žele stvoriti haos”

Ako se dokaže da Rusija stoji iza podmetanja zapaljive naprave koja je izazvala požare u dva skladišta paketa u srpnju, to će biti dokaz da Moskva namjerava stvoriti kaos na Zapadu, rekao je stručnjak za Guardian..

Ne smatra se da su naprave, koje izazvale požare na lokacijama DHL-a u Birminghamu i Leipzigu, bili sofisticirane, ali su u oba slučaja izbjegle sigurnosne provjere. Njemačke vlasti upozorile su ovaj tjedan da se takvi uređaji, koji su poslani zračnom poštom, srušili avion da su se zapalili u letu.

“Uznemirujuće”

Brandon Fried, izvršni direktor Udruge zračnih otpremnika, koja predstavlja industriju zračnog prijevoza tereta u SAD-u, opisao je incidente sa zapaljivim bombama kao uznemirujuće s obzirom na to da se sumnja da iza podmetanja požara stoji ruska država.

“Čini se da je cilj jednostavno poremetiti lanac opskrbe, stvoriti kaos i jednostavno prestrašiti ljude. Oni žele da ljudi izgube povjerenje u sustav,” rekao je Fried, dodajući da je industrija razvila robusne sigurnosne procedure od napada 11. rujna.

Protuteroristička policija u Britaniji istražuje je li incident u Birminghamu povezan s onim u Leipzigu, a sve više izvora tvrdi da su zapaljive naprave djelo ruskih špijuna.

Čini se da je paket koji se zapalio u skladištu DHL-a u Birminghamu 22. srpnja putovao zrakom prije nego što je stigao u Ujedinjeno Kraljevstvo. Nitko nije ozlijeđen, a vatru su ugasile vatrogasne ekipe i osoblje.

“Mogao je srušiti avion”

Njemački paket počeo je gorjeti neposreno prije nego što je trebao biti ukrcan avion u Leipzigu krajem srpnja, izvijestili su njemački mediji, a čelnik domaće obavještajne službe upozorio je u ponedjeljak da je mogao srušiti zrakoplov.

Sigurnosni izvori rekli su da su pitanja o tome kako su paketi dospjeli u DHL-ova skladiša pitanje za kurirsku tvrtku, s obzirom na sigurnosne procedure koje postoje u zračnim lukama kako bi se spriječilo da eksplozivi i uređaji koji mogu izazvati požar dođu do zrakoplova.

DHL je u priopćenju rekao da primjenjuje “stroge sigurnosne i sigurnosne mjere u cijeloj našoj globalnoj mreži” i da je radio “u potpunom skladu sa svim važećčim zakonima, propisima i procedurama”.

Njemačke vlasti upozoravaju

Njemačke vlasti izdale su upozorenje krajem kolovoza na “nekonvencionalne zapaljive naprave” koje su, po svemu sudeći, poslale privatne osobe, a koje su se “zapalile … u nekoliko europskih zemalja”. Rekli su da bi moglo biti novih napada u nastojanju da se izazove kaos u logističkim lancima diljem Europe.

Obavještajne agencije diljem Europe upozoravaju na rastući broj paljevina, sabotaža, pa čak i ubojstava koje provode ruske obavještajne službe u pokušaju da posije razdor među zapadnim saveznicima Ukrajine.

“Rusi su u trajnoj misiji stvaranja haosa”

Prošlog je tjedna Ken McCallum, šef britanske obavještajne službe MI5, upozorio da se čini da je ruska vojna obavještajna služba GRU u “trajnoj misiji stvaranja haosa na britanskim i europskim ulicama” i optužio Kremlj da je uključen u “opasne akcije koje postaju sve bezobzirnije”. .

Općenito se smatra da su zapaljive naprave relativno nesofisticirane u usporedbi s eksplozivima, tako da njihova konstrukcija možda nije zahtijevala visoku razinu tehničkog znanja. Sumnjivi paketi koji su do sada pronađeni sadržavali su ili električne predmete ili posude s tekućinom, tvrde njemački istražitelji.

(TIP/Izvor: Index.hr/Foto: Screenshot: Google Maps)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.