Video: Centar za autizam u Tuzli obilježio prvu godinu rada

Tuzla je prije godinu dana dobila Centar za autizam, jedini takve vrste u Bosni i Hercegovini, gdje dvadeset i troje djece boravi tokom cijelog dana. Koliko je ovakva institucija važna, najbolje znaju roditelji, koji su njenu izgradnju čekali godinama i uspjeli u borbi da Centar preraste u javnu ustanovu.

Merima Bostandžić je gotovo cijeli život posvetila svom, danas dvadesetdvogodišnjem sinu Adi i borbi da bude ravnopravan član društva. U Bosni i Hercegovini, zemlji punoj predrasuda, nije bilo lako. Kaže, divna je priča o inkluziji, ali se ona ne prenosi u stvarnosti. Posljednjih godinu dana mnogo toga se promijenilo otkako je Tuzla dobila mjesto gdje djeca s autizmom mogu boraviti.

“Lično moje iskustvo je dobro. Toliko je dobro da sad moje dijete dolazi samo, ja ostajem kod kuće. To je meni vrh. Društvo kao društvo prvo treba da shvati da autizam nije bauk. Da nas prihvate takvi kakvi jesmo, a ne da nas guraju na marginu društva, da postajemo teret svakome, asocijalni, na kraju krajeva, da živimo u svoja četiri zida. Ja ne želim tako da živim˝, izjavila je Merima Bostandžić, majka.

Logopedica Irma Radulović već godinu dana radi u Centru za autizam. Kada se prisjeti početka njihovog rada, sretna je što je već prva godina dala odlične rezultate kod djece.

“Korisnici su se navikli i na ustanovu i na stručne radnike. Jako dobro funkcioniraju zajedno˝, kazala je Irma Radulović, , logopedica Centra za autizam “Meho Sadiković”, Tuzla.

Centar za autizam “Meho Sadiković“ ima dvadeset i tri korisnika s kojima svaki dan vrijeme u dvije smjene provodi sedamnaest stručnjaka, edukatora. Vizija je da Centar uskoro zaživi onako kako je zamišljen, da ovo bude pravi drugi dom korisnicima u kojem će moći biti dvadeset i četiri sata.

“Naša misija i vizija u budućnosti je, u saradnji i zahtjevima roditelja, proširenje smještajnih i kadrovskih kapaciteta Centra, budući da je ovo jedina ustanova u Bosni i Hercegovini˝, naglasila je Emina Altumbabić, direktorica Centra za autizam “Meho Sadiković” Tuzla.

Vlada Tuzlanskog kantona je osnivač Centra za autizam “Meho Sadiković” i to je velika stvar, jer institucionalna podrška obrazovanju i podršci djeci s autizmom, kojih je sve više u Bosni i Hercegovini, je od iznimnog značaja. Iza Centra za autizam stoji i Grad Tuzla.

“Vlada Tuzlanskog kantona je, osim određenih kapitalnih ulaganja, na sebe preuzela i obavezu financiranja rada uposlenika, to je za sada negdje 17 uposlenika. Gledat ćemo da prvobitno stabiliziramo taj broj, a onda u narednim godinama da to proširujemo˝, izjavio je Fadil Alić, ministar rada i socijalne politike TK.

“Za osnivanje ovog Centra Grad je osigurao zemljište, bivše prostorije Mjesne zajednice Bukinje, sve priključke, sve ono što je trebalo i financijski smo podržavali. U narednom periodu, kao i prethodnih godina, podržavamo projekte. Tako da je to naša politika i naš cilj˝, istakla je Asja Redžić, pomoćnica gradonačelnika Tuzle iz Službe za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu.

U ovoj godini svaki dan je u Centru prepun druženja i pjesme, rada i vidljivog napretka. Ozbiljnost jednog društva i njegovog sistema ogleda se upravo u podršci onima kojima je naša podrška i najpotrebnija.

(TIP/Izvor: bhrt.ba/Autorica: Maja Nikolić)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.