UIO BiH: Oduzeta razna roba procijenjene vrijednosti oko 200.000 KM

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine iz Regionalnog centra Sarajevo, tokom sedmice izvršili su oduzimanje akcizne i tekstilne robe tržišne vrijednosti procijenjene na oko 200.000 KM.

“Na području opštine Kakanj, Ilijaš i opštine Novi Grad Sarajevo izvršili su provjeru tri poslovna subjekta gdje su u prodajnim i skladišnim prostorijama provjeravanih subjekata pronašli tekstilnu robu inostranog porijekla za koju vlasnici nisu posjedovali dokumentaciju o porijeklu”, navodi se u saopštenju iz UIO BiH.

Tržišna vrijednost oduzete robe iznosila je oko 80.000 KM. Roba je oduzeta, a protiv vlasnika Odjek za provođenje propisa pokrenuće odgovarajuće sudske postupke pred nadležnim sudom.

U drugoj akciji, vrijednost oduzetog duhana i cigareta procjenjuje se na iznos od oko 120.000 KM sa pripadajućim dažbinama

Službenici UIO-a uz asistenciju policijskih službenika MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, Policijske stanice Žepče, postupajući po naredbi Suda BiH, a u vezi s nelegalnim skladištenjem i prometovanjem akciznih proizvoda fizičkog lica, izvršili su pretres vozila, porodičnih kuća i pratećih objekata na loklalitetu opštine Žepče.

U objektima i vozilu zatečena je određena količina sitno rezanog duhana i cigareta, koji nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO-a i bez vjerodostojne dokumentacije o porijeklu i nabavci. Akcizna roba je oduzeta, a protiv osumnjičenog biće podnesen Izvještaj Tužilaštvu BiH zbog “Nedopuštenog prometa akciznih proizvoda” i “Nedopuštenog skladištenja robe”.

Uprava za indirektno oporezivanje poziva sve građane da na otvorenu liniju UIO-a broj 080 02 06 07 prijave svaki oblik nelegalne trgovine, poreske ili carinske utaje. Dodaju da su svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.