Vlada TK: Za infrastrukturne objekte javne namjene 1,4 miliona KM

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o utvrđivanju rang liste korisnika i raspodjele sredstava utvrđenih u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2024. godinu – Podrška razvoju Kantona – kapitalni transferi drugim nivoima vlasti i fondovima. Riječ je o projektima koje je delegiralo 7 općina i gradova sa područja TK a vrijednost odobrenih sredstava za projekte iznosi 1.437.142 KM.

Ministarstvo privrede je u avgustu raspisalo Javni poziv za kandidovanje projekata za dodjelu sredstava iz Budžeta Tuzlanskog kantona za 2024. godinu u svrhu pružanja podrške jedinicama lokalne samouprave. Predmet Javnog poziva bilo je kandidovanje projekata jedinica lokalne samouprave koji se nalaze na listi projekata iz Programa javnih investicija Tuzlanskog kantona 2024-2026. godine i koji će biti implementirani u jedinicama lokalne samouprave na području Tuzlanskog kantona, a koji se odnose na izgradnju nove i/ili rekonstrukciju postojeće infrastrukture i/ili infrastrukturnih objekata javne namjene.

Vlada je također donijela Odluku kojom daje saglasnost na tekst Ugovora o dodjeli novčanih sredstava utvrđenih u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2024. godinu – Podrška razvoju Kantona – kapitalni transferi drugim nivoima vlasti i fondovima.

Uspostavljanje još jače poslovne saradnje sa turskim avio prevoznicima

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je Informaciju Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja o obavljenoj posjeti delegacije iz Republike Turske u vezi otvaranja nove avio linije Tuzla-Istanbul avio kompanije Pegasus Airlines i planirane posjete delegacije iz Republike Turske u vezi otvaranja nove avio linije Tuzla-Istanbul avio kompanije AJet.

Vlada je zaključila da daje punu podršku Ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja i JP „Međunarodni aerodrom Tuzla“ d.o.o. za realizaciju planiranih i do sada ostvarenih aktivnosti, a sve u cilju uspostavljanja dugoročne saradnje između Tuzlanskog kantona kao dijela Bosne i Hercegovine i Republike Turske u oblasti zračnog prometa, kroz otvaranje novih avio linija koje povezuju Tuzlanski kanton sa Republikom Turskom, a radi stvaranja pretpostavki za privlačenje novih investiticija u Tuzlanski kanton i dolazak većeg broja turista.

Zaključkom se zadužuju Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo finansija, Turistička zajednica Tuzlanskog kantona i JP „Međunarodni aerodrom Tuzla“ d.o.o., svako u okviru svojih nadležnosti i protokolom planirane posjete delegacije iz Republike Turske u vezi otvaranja nove avio linije Tuzla-Istanbul avio kompanije AJet koja će se realizovati 07.10.2024. godine, da realizuju sve protokolom utvrđene aktivnosti kako bi planirana posjeta protekla u najboljem redu.

Stipendiranje učenika koji su upisali deficitarna zanimanja

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o utvrđivanju liste deficitarnih zanimanja, uslova, kriterija, postupka i načina dodjele i isplate stipendija redovnim učenicima prvih razreda srednjih škola koji upišu zanimanje sa liste deficitarnih zanimanja za školsku 2024/2025.godinu. Lista deficitarnih zanimanja na području Tuzlanskog kantona za školsku 2024/2025. godinu obuhvata zanimanja: zidar-fasader-izolater, tesar-krovopokrivač, armirač-betonirac, keramičar-teracer, moler-farbar-soboslikar, zavarivač, stolar-tapetar, instalater centralnog grijanja, autolektričar, vozač i kuhar. Pravo na dodjelu stipendija imaju redovni učenici prvih razreda srednjih škola u statusu javne ustanove na području Tuzlanskog kantona, koji se u školskoj 2024/2025. godini, obrazuju za zanimanja sa liste. Ukupna visina stipendije po jednom kandidatu iznosi 1.170 KM. Isplata stipendija vršit će se u devet jednakih mjesečnih rata, a visina jedne rate iznosi 130 KM. Pravo na stipendiju može se odobriti za ukupno 94 kandidata, i to za svako deficitarno zanimanje minimalno po osam kandidata.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.