Foto: Tuzla svečano obilježila 2. oktobar – Dan oslobođenja, uz prisustvo brojnih zvaničnika i građana

Tuzla je na dostojanstven način obilježila 2. oktobar – Dan oslobođenja, ističući važnost antifašizma i jedinstva u očuvanju vrijednosti koje ovaj grad baštini. Svečanosti su prisustvovali predstavnici Grada Tuzle, Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, izvršne i zakonodavne vlasti Tuzlanskog kantona, antifašističkih i boračkih udruženja i brojni građani. Okupljeni su odali počast onima koji su dali svoje živote u Narodno-oslobodilačkom ratu i u odbrani Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995. godine.

Gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić izražavajući ponos zbog baštinjenja antifašističkih vrijednosti, kazao je: „Tuzla je jedinstvena po svom doprinosu antifašističkoj borbi. Danas obilježavamo trenutak kada je 1943. godine Tuzla postala najveći oslobođeni grad u fašizmom porobljenoj Evropi. Naši borci su se hrabro borili za očuvanje jedinstva, dostojanstva i multietničnosti. Važno je da ove vrijednosti prenosimo na mlađe generacije, jer antifašizam nije samo borba protiv okupatora, već i zalaganje za jednakost, solidarnost i prava svih.“

“Tuzla je jedini grad koji baštini tekovine Narodno-oslobodilačke borbe i jedini grad u ovoj Federaciji, da ne kažem i državi, koji svoj Dan oslobođenja i Dan grada slavi na osnovu događaja iz Drugog svjetskog rata. U Tuzli posebno cijenimo ovaj dan, koji se obilježava u okviru protokola Gradske uprave, jer ima poseban značaj za našu zajednicu,” kazao je predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a grada Tuzle, Muhamed Čaušević.

Premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Nermin Nikšić, uputivši čestitke građanima Tuzle, kazao je: „Tuzla zauzima posebno mjesto u historiji Bosne i Hercegovine. Njegovanje antifašističkih vrijednosti i bogatstvo različitosti koje ovdje vidimo, treba biti primjerom za druge sredine širom naše zemlje.“

Nakon polaganja cvijeća na Slanoj Banji, svečana sjednica Gradskog vijeća Tuzle održana je u Narodnom pozorištu, na kojoj su dodijeljena priznanja zaslužnim pojedincima za njihov doprinos u očuvanju ljudskih prava, demokratije i unapređenju socijalne zaštite. Gradonačelnik Lugavić i predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzle, Nataša Perić uručili su sljedeća priznanja:

-Povelja Grada Tuzle – Enveru Mandžiću (posthumno, Povelju primio njegov sin Kenan Mandžić)
-Počasni građanin Tuzle – Nenadu Čanku
-Tuzlanska plaketa – Ahmetu Bajriću, Amri Jaganjac, Demiru Gašiju
-Tuzlanska lenta – Mirzi Mustafagiću

Dobitnik priznanja Počasni građanin Tuzle, Nenad Čanak zahvalio se na ukazanoj časti i podsjetio na svoju dugogodišnju povezanost s Tuzlom: „Tuzla i njen “tuzlanski način” su uvijek bili bliski mom srcu, jer ovdje vlada razumijevanje među ljudima, baš kao i u mojoj Vojvodini. Prije gotovo 30 godina kada sam bio uprvi put u Tuzli čuo sam, a to i dalje važi: “Bosna se najbolje brani na tuzlanski način.” Taj tuzlanski način je ono što mi u Vojvodini zovemo “vojvođanski način,” a u Istri “istarski način” – ljudski način, način ljudi koji se međusobno razumiju. Zbog toga mi je beskrajno drago što su me Tuzlaci prepoznali kao jednog od svojih.”

Tokom svečane sjednice u muzičkom dijelu programa nastupili su hor “Lege Artis” i Kenan Hasić uz pratnju Elvisa Sivčevića, dodatno obogativši svečanost.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.