Foto: Gradonačelnik Lugavić otvorio Evropsku noć istraživača u Tuzli – mladi u fokusu naučnih i inovativnih projekata

Gradonačelnik Tuzle, dr. sc. Zijad Lugavić, otvorio je Evropsku noć istraživača 27. septembra, ističući ključnu ulogu nauke i inovacija u oblikovanju budućnosti, posebno kada su u proces uključeni mladi ljudi. Ovogodišnji domaćin sajma nauke i inovacija za Tuzlu bila je Richmond Park School Tuzla, gdje su se posjetioci upoznali s inovativnim projektima i istraživačkim radovima učenika, studenata, naučnika i poduzetnika.

Gradonačelnik Lugavić je ovom prilikom naglasio: “Nemjerljiva je vrijednost istraživačkih projekata, posebno kada ih provode mladi i djeca. Time u svoje biće utkivaju borbu za budućnost i stvaranje novih vizija i potreba, što će ih staviti u prednost u odnosu na druge. Tuzla je oduvijek prednjačila u kulturi, tradiciji, privredi i nauci, a ovaj događaj je još jedan dokaz da s ovako mladim ljudima Tuzla ima svijetlu i perspektivnu budućnost.”

Evropska noć istraživača, koja se održava istovremeno u 25 zemalja i više od 400 gradova širom Evrope, pruža priliku da se istakne važnost obrazovanja, inovacija i uticaja naučnih istraživanja na svakodnevni život. Događaj okuplja naučnike, inovatore, poduzetnike i učenike osnovnih i srednjih škola, koji su kroz različite sadržaje predstavili svoje projekte i ideje.

Gradonačelnik Lugavić je također istakao važnost usklađivanja ovog projekta s inicijativama Europske unije, posebno kroz program Horizon Europe, koji omogućava lokalnim istraživačima saradnju na međunarodnim projektima. “Ovaj projekat dodatno potvrđuje opredijeljenost Tuzle ka europskim integracijama i europskom putu. Značaj ovakvih inicijativa za naš grad i širu zajednicu je neizmjeran.”

Evropska noć istraživača u Tuzli, kao i u drugim gradovima poput Mostara, Sarajeva i Banja Luke, promoviše nauku, inovacije i podržava naredne generacije istraživača. Projekat provode Udruženje Balkanfilm, Institut za hidrotehniku Sarajevo – HEIS, Stratega i Europe House, uz podršku Richmond Park School Tuzla.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.