Prodaje se imovina BHRT-a – ima li država adekvatan odgovor na to?

Prodaje se imovina BHRT-a i to preko najavljene javne prodaje. Odluka je to Opštinskog suda u Sarajevu zbog duga prema Evropskoj radiodifuzijskoj uniji u iznosu od 16 miliona maraka. Licitacija je najavljena za 25. septembar i u narednim danima BHRT-u prijeti rasparčavanje imovine koju su prethodne generacije stvarale. Javnost mora znati da BHRT ne može isplatiti dug prema EBU-u bez pomoći države. Pogotovo jer problem finansiranja javnih servisa nije riješen. 

Bez imovine bi BHRT već mogao ostati naredne sedmice. Općinski sud u Sarajevu naložio je prodaju nekretnina BHRT-a u svrhu isplate duga Evropskoj radiodifuzijskoj uniji – EBU-u, većem od 16 miliona maraka. Licitacija u narednu srijedu. Vremena je malo, ali jasan pokazatelj šta je posljedica stanja u koji je doveden BHRT. 

“Ovo je i posljedica nebrige prije svega Parlamenta BiH, pa i Vijeća ministra i drugih nadležnih intitucija prema Javnom servisu države iako godinama upozoravamo na težak položaj u kojem se nalazimo i neko će, ako ova licitacija bude završena na nepovoljan način za BHRT, morati dati odgovor na teška pitanja koja mi godinama postavljamo. Ovo je pokazatelj stanja u kojem se nalazi BHRT i najava onoga što bi se moglo desiti sa BHRT-om, a to je nestanak Javnog servisa na nivou države”, ističe generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović. 

A to se moglo spriječiti 2017. godine, od kada RTRS zadržava sav prihod od prikupljene takse u tom entitetu. Ne prebacuje novac na račun BHRT-a, iako to zakon jasno propisuje. U ovom trenutku dug RTRS-a prema BHRT-u iznosi skoro 90 miliona maraka. Jasno da bi sa tim novcem BHRT riješio brojne probleme, ali načina da ostvari svoja prava za sada nema. Resorni ministar obećava – tražit će da se na sjednici Vijeća ministra BiH raspravlja o ovome. 

“Tražit ću od Vijeća ministara da se izađe u susret BHRT-u i da se otvori nova budžetska stavka koja bi pomogla BHRT-u da ovo prevaziđe. Suludo je stavljati na doboš imovinu koja je procijenjena na 150 miliona KM za dug od 16 miliona, u nekim međunarodnim okvirima to nije strašan dug, za BHRT jeste, ali nije za državu”, rekao je ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto. 

I zato se i očekuje da država stane iza Javnog servisa BiH. Na odluku suda BHRT, ali i Pravobranilaštvo BiH uputili su žalbu. Upravo je Pravobranilaštvo to koje u skladu sa svojim nadležnostima može poduzeti mjere na zaštiti imovine i zaustavi ili prolongira licitaciju. U toku su sudski procesi i pred kantonalnim sudom, ali i Ustavnim sudom BiH, u kojima se utvrđuje karakter imovine koja pripada BHRT-u. 

“Pravobranilaštvo BiH će poduzeti hitne pravne korake na zaštiti imovine i imovinskih interesa BiH, a u vezi sa zakazivanjem prve prodaje nekretnina pred Općinskim sudom u Sarajevu, imajući u vidu činjenicu da se radi o nekretninama koje su bile upisane kao državno vlasništvo”, saopštili su iz Pravobranilaštva BiH. 

“Utvrđuje se sada da li je to državna imovina i ako jeste, onda bi ona bila pod zaštitom odluke visokog predtavnika i ne bi se moglo s njom raspolagati do daljnjeg”, navodi generalni direktor BHRT-a. 

A šta će se dešavati, zavisi od Kantonalnog suda u Sarajevu, u kojem su bez konkretnih objašnjenja. 

“Informišemo Vas da se predmet nalazi u statusu „OTVOREN” i da se isti ne nalazi na listi Plana rješavanja predmeta u Kantonalnom sudu u Sarajevu”, stiglo nam je u odgovoru iz suda.

Pravnici objašnjavaju da to znači da je predmet pripremljen i da će se po njemu postupati, ali nema evidencije kada tačno. Dok se čeka odluka suda o žalbi, radnici očekuju podršku vlasti u rješavanju dugovanja, pa i prema samim radnicima. Godinama se doprinosi ne uplaćuju i tu se radi o milionskim dugovanjima. Da li je onda realno da svi naplate dugovanja prije samih radnika BHRT-a?

“Mi godinama radimo u jako teškim uslovima, problem finnasiranja Javnih servisa u BiH nije još uvijek adekvatno riješen, imamo problem sa odlaskom kvalitetnih kadrova, mnogi pogoni su u jako lošem stanju i nadamo se da će se to u narednom perodu riješiti, imamo obećanja političara”, kaže potpredsjednik Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u Edis Fočo. 

U obećanja se ne vjeruje, ali u konkretnu pomoć države i zaštitu imovine BHRT-a da. Jer ovu imovinu su prethodne generacije stvarale, ali i očuvale. 

(TIP/Izvor: bhrt.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.