Kreće rekonstrukcija zgrade Soda-So: Ovako će izgledati novo sjedište Vlade TK

Nekadašnja zgrada SodaSo koja je zapaljena u masovnim demonstracijama u tuzlaskom naselju Slatina postat će novo sjedište Vlade Tuzlanskog kantona. Deset godina nakon paljenja objekta, priča o rekonstrukciji se konačno sprovodi u djelo. Nakon što je u aprilu ove godine prezentovan glavni projekat, danas je objavljen tender koji se najavljivao i čekao.

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice krenulo je u proces odabira izvođača radova koji će raditi na rušenju, rekonstrukciji, dogradnji i nadogradnji objekta zgrade Vlade Tuzlanskog kantona.

“Predmet postupka su radovi rušenja dijela objekta, rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade TK, koja kao dodatni predmet nabavke ima nabavku robe i materijala sa ugradnjom, neophodne za završetak radova”, navodi se u tenderskoj dokumentaciji, javlja Akta.ba.

Procijenjenja vrijednost radova je 9,6 miliona KM, odnosno 11,2 miliona KM sa PDV-om.

Ponuđači koji učestvuju u postupku javne nabavke dužni su da uz ponudu dostave originalnu bezuslovnu bankarsku garanciju za ozbiljnost ponude. Iznos tražene garancije za ozbiljnost ponude je 1,5% procijenjene vrijednosti nabavke, odnosno 144.230,77 KM.

OBJEKAT SODA SO

Podsjetimo, riječ je o nekadašnjem objektu SodaSo koji je prešao u vlasništvo kantonalne vlade.

Glavni projekat nedavno je izrađen, a prema njemu, na objektu će se vršiti nadogradnja i dogradnja. Predviđeni su određeni pripremi radovi koji će podrazumijevati rušenja aneksa objekta, odnosno dijela postojeće zgrade, a potom će se raditi dogradnja u šest metara dužine i širine, do etaže koja se proteže na 11 spratova.

PROJEKAT RUŠENJA

Projekat rušenja​​ objekta SodaSo predviđa uklanjanje dijela prizemlja i prvog sprata, sa južne strane objekta.

Na osnovu ukazane potrebe HG – INŽENJERING d.o.o Tuzla potpisao je Ugovor sa Ministarstvom, prostornog uređenja i zaštite okolice TK za izradu Projekta rušenja za objekat SODA SO Tuzla – uklanjanje dijela prizemlja i prvog sprata, sa južne strane objekta.

“Razlog nekorištenja predmetnog objekta je stanje u kojem se nalazi objekat usled požara, od 2014. godine objekat se ne koristi. Na više mjesta unutar objekta došlo je do obrušavanja sloja maltera sa zidova ili plafona kao i druge građevinske štete koje su uzrokovale nemogućnost odvijanja bilo kakvih aktivnosti iz sigurnosnih razloga. Na osnovu podataka prikupljenih na terenu može se konstatovati da je objekat relativno star i ne postoji mogućnost izvođenja tj. nadogradnje na postojeći objekat, kao što je bilo predviđeno kroz idejni projekat”, navedeno je u projektu rušenja.

unutrašnje prostorije

Unutrašnje prostorije

Prema novom usvojenom projektnom rješenju predviđeni su radovi rekonstrukcije, adaptacije i nadogradnje jedne etaže na postojećem visočijem objektu, te manji dio objekta ukloniti i projektovati novi objekat koji se nastavlja na postojeći i u istoj visini kao novoprojektovano rješenje visočijeg dijela objekta u prvom rasteru, te u ostalim rasterima je spratnosti Pr+1.

Projektom su definisani svi prostorni (funkcionalni, tehnički i oblikovni) elementi prostora na način da se omogući izvođenje građevinsko zanatskih radova iz više etapa.

U okviru projekta rekonstrukcije objekta “SodaSo”, za visoki dio objekta, potrebno je izvršiti čišćenje postojećeg objekta koje podrazumijeva i iznošenje postojećih elemenata opreme u objektu, te kompletnu demontažu fasade, svih unutrašnjih i vanjskih stolarskih i bravarskih pozicija, unutrašnjih i vanjskih završnih obloga zajedno sa pripadajućim slojevima, kao i uklanjanje postojećih pregradnih zidova.

ZGRADA ZA 300 KORISNIKA

Pored navedenog, neophodno je uklanjanje čitavog sklopa postojeće infrastrukture koja ukljućuje postojeću sanitarnu i hidrantsku vodovodnu mrežu, fekalnu i oborinsku kanalizacionu mrežu, elektroenergetsku mrežu, tačnije instalacije jake i slabe struje, telekomunikacionu mrežu i sve postojeće mašinske instalacije.

Predviđeno je da se na objektu SodaSo zadrži samo nosiva, armiranobetonska konstrukcija, kao skelet zgrade, sa izuzetkom uklanjanja postojeće kućice za izlaz na krov, na čijem dijelu se diže još jedna etaža, i dijela armiranobetonskih elemenata smještenih na etaži prvog sprata, oko postojeće terase kod glavnog stepeništa, u cilju povezivanja prostora i dodavanja protivpožarnog stepeništa kako bi se mogli ispuniti zakonski zahtjevi za ovaj tip objekata.

Time će se dobiti povećanje kapaciteta zgrade za oko 300 korisnika kantonalnih institucija. Također, prema glavnom projektu, predviđeno je uređenje ispred objekta, kao i formiranje parking prostora na poleđini zgrade.

U novoj zgradi je predviđeno da budu smješteni svi uredi vezani za Vladu TK, izuzev tri ministarstva koja se nalaze u svojim objektima, piše Akta.ba.

(TIP)

2 komentara

Komentari su zatvoreni.