Foto: Tri požara na planini Konjuh izazvana udarom groma

Još uvijek su aktivna četiri požarišta na planini Konjuh, a stigli su jutros i helikopteri Oružanih snaga BiH kako bi pomogli u njihovom gašenju.

Svi požari su pod određenim vidom kontrole i ne očekuje se dalje širenje požara. Poznat je i uzrok pojedinih požara. Navodno tri su izazvana udarom groma.

Sinoć je, podsjetimo, jedan od vatrogasaca iz DVD Kladanj zadobio lakše povrede prilikom gašenja vatre.

Načelnika Općine Kladanj Jusuf Čavkunović kazao je da kod hotela Muška voda je najajktivniji požar. Podsjetio je jučer bilo dramatično.

“Pojedini dijelovi su bili ugroženi. Zahvaljujući civilnoj zaštiti, vatrogascima, sinoć je do pola noći stvarana ta zaštitna zona, i jutros se ponovo aktivirao. Od jutros Oružane snage su radile izviđanje, djelovali su sa helikopterom, i opet će”, rekao je Čavkunović, dodajući da očekuju i pomoć vatrogasaca iz Živinica.

Hajrudin Mehanović, komandant Štaba civilne zaštite TK, istaknuo je da su nepovoljni vremenski uslovi, te da vjetar dodatno rasplamsava požar.

“Uglavnom gori nisko rastinje, nadam se da neće doći do zapaljenja stabala. Radi se o gustoj šumi koja je značajan resurs. Nema ugroženih ljudskih života”, naglasio je.

Zoran Jovanović, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla kazao je da je u gašenju požara najbitnija ljudska noga, tj, da ljudski faktor uđe i gasi.

“Teško je sa 25 litara na leđima izaći na brdo i gasiti, ali evo borimo se. Jako je složena situacija”, naveo je.

Almir Huskić, direktor javnog preduzeća Šume TK-a, kazao je da su još uvijek aktivna četiri požara, ali da su svi su pod vidom kontrolom.

Trenutno je na gašenju požara angažovano 130 ljudi.

(TIP/Izvor: N1)