Vulinu nije odobren dolazak u Bosnu i Hercegovinu helikopterom

Potpredsjedniku Vlade Srbije Aleksandru Vulinu nije odobren dolazak u Bosnu i Hercegovinu helikopterom.

“Tačno je. Nisam odobrio ulazak Aleksandru Vulinu, potpredsjedniku Vlade Srbije, da helikopterom uđe u Bosnu i Hercegovinu. To je jedna od rijetkih nadležnosti Ministarstva na čijem sam čelu”, izjavio je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković za portal Radiosarajevo.ba.

“U pitanju je prelet civilnim helikopterom tako da sam mogao odlučiti, za razliku od nekih prethodnih situacija, kada su u pitanju na primjer bile vojne letjelice. Ne mogu mu ja zabraniti ulazak u Bosnu i Hercegovinu, ali mogu zabraniti ovaj prelet, tj. ulet civilne letjelice”, dodao je Konaković.

On je rekao kako je dopis sa zahtjevom za odobrenje došao u petak poslijepodne, poslije radnog vremena. Običaj je, inače, da se takav zahtjev šalje 48 sati unaprijed.

“Vidite, da je to bio neko drugi, možda smo mogli učiniti nešto danas da riješimo situaciju. Ali, riječ je o osobi koja je na američkoj crnoj listi, o nekome ko udara na suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine, te finansira studentice koje veličaju ratne zločince… On je dokazani remetilački faktor! Tako da nisam odobrio i neću nikada odobriti kad je on u pitanju”, rekao Konaković. 

Ranije je bilo najavljeno da će Vulin pojaviti danas u Prebilovcima kod Čapljine, gdje se obilježava 83. godišnjica od zločina nad srpskim stanovništvom u Drugom svjetskom ratu.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije uputilo je protestnu notu Ministarstvu vanjskih poslova naše zemlje.

Vulin tvrdi da mu je predsjednik Naše stranke Edin Forto, koji je, kako navodi, pod potpunom komandom ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića, uz saglasnost stranaca, uspio spriječiti dolazak.

(TIP)