Čavalić o obmanama iz Vlade FBiH: Otkud potrošnja od 268 kWh za subvenciju struje, kakvu dobit ima gubitaš EPBiH?

Vlada Federacija Bosne i Hercegovine je na sjednici u Mostaru izmijenila Odluku o provođenju mjera za smanjenje troškova električne energije domaćinstvima, kojom je rok njene primjene produžen do 30. juna 2025. godine. To je odgovor Vlade FBiH na poskupljenje električne energije za 10 posto za domaćinstva.

Pravo na subvencioniranje računa za električnu energiju u Federaciji BiH do 30. juna 2025. godine imaju kategorije sa najnižim primanjima u koje spadaju penzioneri sa minimalnom penzijom i korisnici stalne novčane pomoći koji imaju izdata rješenja od nadležnih službi i centara za socijalni rad u FBiH.

Da bi dobili subvenciju, potrošnja kod Elektroprivrede BiH ne smije biti veća od 268 kWh mjesečno, odnosno, 348 kWh kod JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar.

Odluka o subvencioniranju potrošača postoji od 2011. godine i nosioci su bile ove dvije elektroprivrede. S obzirom na to da je JP Eletroprivreda BiH insistirala na povećanju cijena električne energije zbog gubitaka koje je napravila, postavlja se pitanje kako će subvencionirati potrošače koji ispunjavaju uvjete.

– Najprije smo mogli vidjeti kako će kod 85 posto korisnika domaćinstava Elektroprivrede BiH doći do poskupljenja struje za 2,5 KM. To jednostavno nije tačno na što sam i reagirao! Ako se pogledaju tabele njihovih korisnika, vjerovatno će 53 posto domaćinstava imati poskupljenja daleko iznad 2,5 KM mjesečno, odnosno, jedna petina potrošača više od šest KM mjesečno. To je prva stvar, druga stvar, sada vidimo zašto su nam potrebne socijalne karte. 

Kako sada Vlada FBiH može znati na koga se fokusira? Vidjeli smo tamo da se uzimaju korisnici socijalne pomoći i penzioneri sa minimalnim penzijama. Međutim, pitanje je kako voditi evidenciju. Također, problem je cifra od 268 kilovat sati. To je oko 50 KM mjesečno. Time su diskriminirana domaćinstva sa više članova bez obzira na socijalni status zato što se ne mogu uklopiti u tih 268 kilovata. I s druge strane, ako se pogleda prosjek u susjednoj Srbiji, on je od 350 do 400 kilovat sati.

Nejasno mi je zašto se uzima ovaj pogrešni indikator od 268 kilovata jer znamo da je dobijen na bazi računanja i vikendica, praznih, kuća, garaža gdje ne žive ljudi. I to se stavlja kao prag za socijalnu pomoć – govori ekonomski stručnjak Admir Čavalić, koji je federalni zastupnik i predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Ne vidi otkud u cijeloj ovoj priči EP HZHB koja nije povećala cijenu svojih usluga. 

– Nejasno mi je zašto se Elektroprivreda HZHB uključuje u ovu čitavu priču i postaje aktuelna kada se trebaju raditi neke distribucije sredstava, a manje aktuelna kada se razgovara o gubicima, poskupljenjima. Nekada to postaje federalna kompanija što jeste i uvijek je bila, ali nekada se to naglašava, a nekada se šuti i zanemaruje kada je riječ o recimo RTV pretplati i brojnim drugim temama.

U odluci Vlade FBiH ne stoji ko će finansirati subvencije, da li elektroprivrede ili Vlada FBiH.

– Jučer je objavljeno da je EPBiH ostvarila više od 30 miliona polugodišnjeg gubitka, a imamo 331 milion gubitka za prošlu godinu. Od koje dobiti se očekuje raspodjela tih sredstava za subvencije – pita Čavalić.

(TIP/Izvor: Faktor.ba)