Znate li šta morate učiniti ako putujete na more sa psom? Ovo su bitne stvari

Iako se neki vlasnici odlučuju na godišnji odmor otići bez svojih ljubimaca te ih ostavljaju na čuvanju kod rodbine, prijatelja ili u hotelima za pse, mnogi ih preferiraju povesti sa sobom. Budući da mnogi na ljetni odmor najčešće putuju automobilima, trebali bi znati kako putovanje učiniti što ugodnijim svom krznenom prijatelju.

Najprije trebali biste dobro poznavati svog psa i znati kako se inače ponaša u automobilu. Vozite li ga često, vjerojatno nećete imati problem ni kada je u pitanju duže putovanje. Ako pak prvi put želite otići na ljetovanje s ljubimcem, višesatna vožnja možda neće biti najbolja ideja. U svakom slučaju, putovanje na godišnji odmor nikako ne bi trebalo biti testna vožnja.

Psi koji su naviknuti na vožnju u automobilu, u njoj će vjerojatno uživati bez obzira na to što će možda dulje trajati. Ipak, postoje određeni savjeti koje je potrebno slijediti kako bi putovanje bilo sigurno i zabavno za vas i vašeg ljubimca.

Neovisno o tome hoćete li psa osigurati pojasom ili ga, ako je manji, staviti u nosiljku, važno je spriječiti da se u vožnji previše kreće. Ono što nikako ne želite jest da vam pas slobodno sjedi na zadnjem sjedalu i svako malo gura njušku na prednje sjedalo, ometajući vas u vožnji. Također, ovo je mjera koja će, u slučaju sudara, spasiti život ljubimca.

Također, sigurno ste puno puta vidjeli pse čija glava viri kroz prozor. To je nešto što nikako ne biste smjeli dopustiti. Osim što je protuzakonito, iznimno je opasno jer pas vrlo lako može ugledati nešto i pokušati iskočiti iz automobila. U slučaju nesreće, ovakvo ponašanje može imati kobne posljedice.

Planirajte redovna zaustavljanja radi odmora i obavljanja nužde. Za vrijeme odmora provjerite je li pas dobro nahranjen i nije li žedan. Kada se ljubimac nalazi izvan vozila, trebao bi biti na uzici kako vam ne bi pobjegao i kako biste bili sigurni da je s njim sve u redu.

Ne ostavljajte ljubimce u automobilu

Ostavljanje ljubimaca u automobilu nešto je što nikako ne biste smjeli činiti, a nerijetko se događa. Veterinari i društva za zaštitu životinja svakog ljeta apeliraju na ljude kako bi osvijestili koliko je ostavljanje životinja u zagrijanom automobilu na velikim vrućinama zapravo opasno.

Temperatura u vozilu može naglo porasti, što predstavlja ozbiljan rizik od dehidracije i toplinskog udara za vašeg ljubimca. Ako izlazite iz vozila na stajalištu, psa svakako povedite sa sobom.

Skladištite pseću hranu na pravi način

Putovanje nije razlog da se prehrambene navike vašeg ljubimca mijenjaju. Pobrinite se da jede onako kako bi jeo i kod kuće te da uzima dovoljno vode. Izbjegavajte davati im ljudsku hranu, poput ostataka hrane iz restorana.

Uvijek provjerite je li hrana vašeg ljubimca pravilno spremljena tijekom putovanja. Držite hranu i suhe poslastice u zatvorenim posudama, na hladnom i suhom mjestu. Svu otvorenu konzerviranu hranu koja nije odmah poslužena, stavite u prijenosni hladnjak.

A post shared by Bodi (@lievebodi)

Prije putovanja savjetujte se s veterinarom

Kako bi putovanje prošlo u najboljem redu, dobra je ideja odvesti psa na pregled kod veterinara. On će psa pregledati u potpunosti i uvjeriti vas da je zdrav i spreman za višesatno putovanje i promjenu okoline. Imajte na umu da poneki psi pate od mučnine u automobilu. Ako je to slučaj s vašim psom, veterinar će prepisati lijek koji će psu pomoći da se lakše nosi s ovim problemom.

Pas bi trebao biti opušten

Prije putovanja važno je uvjeriti se da psu ništa ne nedostaje te da se osjeća sigurno. Najbolji način za to je da ga opustite provođenjem vremena s njim prije putovanja, a kada ga jednom smjestite u automobil, možete mu dati omiljenu igračku kojom će se zabavljati tijekom putovanja, piše Index.hr.

(TIP/Foto: Pexels)