Raste broja blokiranih računa u BiH: Na spisku apoteke, ordinacije…

Krajem juna, odnosno početkom jula 2024. godine u Bosni i Hercegovini su bila čak 104.822 blokirana računa poslovnih subjekata, što je u odnosu na izvještaj iz prethodnog mjeseca povećanje za 99 računa, pokazuju podaci Centralne banke BiH.

U novom izvještaju koji sadrži 4.235 stranica (sedam stranica više nego izvještaj od prošlog mjeseca), navedeno je i da su krajem juna, odnosno početkom jula ove godine čak 57.383 firme imale najmanje jedan blokirani račun, što je povećanje za 87 u odnosu na prethodni mjesec.

U ovom, ažuriranom izvještaju blokiranih računa navedenih u Jedinstvenom registru računa Centralne banke BiH, pobrojana su pravna lica iz svih sfera društvenog života, od privrednih preduzeća, prodavnica, frizerskih salona, benzinskih pumpi, apoteka, ordinacija, kafića i restorana, do raznih agencija, zadruga, firmi. Na ovom popisu se nalaze i rudnici, mjesne zajednice, općine, sportski savezi…

U prvom izvještaju Centralne banke BiH, objavljenom početkom novembra 2012. godine, broj blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH iznosio je 58.038, dok su 35.694 firme imale bar jedan blokiran bankarski račun, piše Buka.

(TIP/Foto. Ilustracija)