Novi udar na živote građana – u drugom dijelu godine u BiH ponovno će rasti inflacija!

Čeka li žitelje BiH nastavak rasta cijena uslijed činjenice da je u zemlji i dalje izražena temeljna inflacija, odnosno bazni učinci rasta režija i prijevoza – pitanje je oko kojega se u ovom trenutku vodi iscrpna rasprava, no, ako je suditi prema procjenama koje je nedavno iznijela Centralna banka, kraj godine ipak nam donosi jačanje inflacijskih pritisaka, piše Večernji list BiH.

Naime, iz podataka koji su objavljeni vidljivo je da je u četvrtom tromjesečju prošle godine ukupna inflacija bila 2 posto, a ona temeljna 5,2%, no ova godina, čini se, donosi pogoršanja, ali ukupne inflacije, uz pad one temeljne. Tako Centralna banka BiH procjenjuje kako će ukupna inflacija iznositi 2,6% u drugom tromjesečju 2024. godine, a temeljna inflacija 4,2%. U trećem tromjesečju ove godine očekuje se dodatni rast ukupne inflacije, i to na 2,9%, dok će temeljna porasti na 4,4%.

Bazni učinak

Neočekivano brzo usporavanje inflacije u drugom polugodištu prošle godine imat će, smatraju u Centralnoj banci BiH, značajan bazni učinak na kretanje indeksa potrošačkih cijena. – Očekujemo da će povećanje cijena prijevoza zbog baznog učinka, ali i povećanja cijena režijskih troškova, koje su, osim utjecaja baznog učinka, pod pritiskom najavljenog povećanja cijena električne energije, te učinci nedovoljne ponude radne snage imati posebice značajan utjecaj na povećanje inflacije – naveli su iz Centralne banke BiH. Uz to, ističu i kako će očekivane cijene ostalih odjeljaka u idućem razdoblju pratiti trend koji je prisutan od početka godine. – Naša preliminarna procjena inflacije u trećem tromjesečju upućuje na blago jačanje inflatornih pritisaka u odnosu na prethodno tromjesečje, ali su projekcije i dalje sukladne onima iz srednjoročnog makroekonomskog modela za 2024. godinu – objasnili su iz Centralne banke BiH, podsjetivši kako je inflacija u BiH primarno pod utjecajem promjena u razini temeljne inflacije, iz koje se isključuju cijene hrane, alkoholnih pića i duhana te energenata, što upućuje na rast domaćih cijena. Treba svakako obratiti pozornost i na situaciju u kontekstu inflacijskih pritisaka na razini Europske unije jer se svaki poremećaj na tim tržištima posljedično reflektira i na BiH. Procijenjena inflacija u eurozoni za drugo tromjesečje ove godine gotovo je identična domaćoj i iznosi 2,5%. Najnovije projekcije ESB-a iz lipnja ove godine za ukupnu i temeljnu inflaciju u eurozoni revidirane su naviše za ovu iduću godinu u odnosu na projekcije iz ožujka. Sadašnja procjena ukupne inflacije u eurozoni iznosi 2,5% u ovoj godini i 2,2% u idućoj godini. I dok za inflaciju ne postoje neke preoptimistične najave, dapače, na drugoj strani ekonomske vage, onoj koja govori o rastu bruto domaćeg proizvoda, procjenjuje se postupni oporavak gospodarstva, i to od 1,8 posto do 2,4 posto.

Naime, na temelju raspoloživih službenih statističkih podataka i informacija s međunarodnih tržišta objavljenih do 5. lipnja 2024. godine, Centralna banka BiH procjenjuje godišnji rast realnog BDP-a u prvom tromjesečju ove godine na 1,8%, što je gotovo identično procjeni iz ožujka (1,7%).

Postupni oporavak

Nastavak blagog rasta ekonomske aktivnosti iz prethodne godine očekujemo u prvom tromjesečju zbog nastavka rasta u djelatnostima uslužnog sektora i smanjenja inflatornog pritiska. Rast aktivnosti u uslužnom sektoru djelomice je kompenzirao pad aktivnosti u prerađivačkom sektoru, koja je bila dijelom posljedica i smanjene potražnje na tržištima zemalja glavnih trgovinskih partnera. Imajući u vidu kako industrijska proizvodnja bilježi nešto slabiji pad aktivnosti, a izvoz blagi rast na godišnjoj razini u travnju 2024. godine, naša prva preliminarna procjena je da bi ekonomska aktivnost mogla biti nešto jača u drugom tromjesečju, oko 2,4%. Posljedično, preliminarna procjena intenziteta rasta realnog BDP-a iznosi 2,1% za prvo polugodište ove godine, prenosi Buka.

(TIP/Foto: Ilustracija)