Pravna lica obuhvaćena izuzetkom od zabrane pušenja imaju šest mjeseci prilagodbe

Donošenjem Pravilnika o uvjetima za posebne prostore za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja ispunjeni su uslovi za provođenje Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH), a pravna lica imaju rok od šest mjeseci da se prilagode, javlja Anadolu

“Sad smo stekli sve uvjete da možemo primjenjivati Zakon u potpunosti. Ugostiteljski objekti, hoteli i ostale ustanove obuhvaćene izuzetkom od zabrane pušenja imaju rok prilagodbe od šest mjeseci. Tu se prvenstveno radi o zdravstvenim ustanovama, ustanovama socijalne zaštite, aerodromima, ugostiteljskim objektima do 50 kvadrata da se odrede hoće li biti pušački ili nepušački ugostiteljski objekti, a oni koji imaju preko 50 kvadrata mogu do 10 posto svoje kvadrature odrediti da je pušački prostor, s tim da u tom prostoru ne može biti šank“, kazao je pomoćnik federalnog ministra zdravstva Vedran Marčinko.

Naglasio je da ne može prolaziti kroz pušački prostor, već moraju biti izdvojeni.

Govoreći o ljetnim baštama rekao je da one ne mogu biti zatvorene sa svih strana, već da to moraju biti prozračni prostori otvoreni s najmanje dvije bočne strane i ne mogu imati krov.

“Ovo što zovu baštama, a u biti nisu bašte, tu se ne može konzumirati duhan i proizvodi namijenjeni za pušenje“, kazao je Marčinko i dodao da su takozvani aerosolni proizvodi dozvoljeni u javnim zatvorenim prostorima.

Pomoćnica direktora za medicinske poslove Zavoda za javno zdravstvo FBiH Aida Ramić Čatak rekla je da je ova ustanova aktivno učestvovala u pripremi zakona i podzakonskih akata.

Istakla je da svake godine oko 10.000 života bude izgubljeno od bolesti srca i krvnih suda, različitih vrsta raka, sprečivih bolesti i stanja koja bi se mogla uspješno prevenirati, pa i eliminirati sa efikasnim mehanizmima kontrole duhana.

“Dobre prakse širom svijeta kaži da su pored zakona potrebne i ostale mjere. Mi smo orijentirani preventivno učestvovali u pripremi i ono što dugoročno očekujemo od provedbe zakona i podzakonskih akata je da dobijemo doprinos u zaštiti zdravlja stanovništva, prevencije pušenja, motiviranja pušača na prestanak pušenja i ono što je jako bitno promociju prostora bez duhanskog dima“, kazala je Ramić Čatak i objasnila da po svjetskoj zdravstvenoj organizaciji zagađenost zraka unutrašnjih prostora je faktor rizika po zdravlje među prvih deset širom svijeta, a povezuje se s bolešću srca i krvnih sudova i različitim oblicima raka.

Podsjetila je da je duhanski dim uzrok osnovnih zagađenja zraka unutrašnjih prostora.

Naglasila je da aktivno prate dobre međunarodne prakse koja u ovom slučaju traži apsolutnu zabranu pušenja u zatvorenim javnim prostorima.

Poručila je da u trenutku kada je na tržištu prisutna dinamična proizvodnja i plasiranja novih duhanskih proizvoda podsjećaju na nepobitne istine – da nema po život i zdravlje nerizičnih duhanskih proizvoda i da je svaki oblik izloženosti duhanskom dimu i duhanskom proizvodu rizičan po zdravlje. Prema njenim riječima „ne postoji na svijetu nešto što se zove sigurna i nerizična koncentracija sastojaka u duhanskom proizvodu ili proizvodu za pušenje koji ne uzrokuje rizike i oboljenja“.

Izvršna direktorica Udružena PROI Jasmina Čekrić rekla je da su se potrudili da uslove za izradu prostora za pušače, odnosno soba za pušenje, kreiraju u skladu sa najboljim praksama u regionu.

“Međutim, danas možemo vidjeti da mnogo zemlja u regionu zabranjuju sobe za pušenje koje su ranije imale u svom zakonodavstvu“, kazala je Čekrić i navela primjer Slovenije i Kosova.

Pojasnila je da je uloga PROI-ja višestruka, a između ostalog obuhvata informisanje javnosti, prvenstveno pravnih lica kako najbolje implementirati zakon.

“Sakupljamo informacije šta su najčešća pitanja i nejasnoće javnosti na osnovu čega ćemo lansirati fazu informativne kampanje“, istakla je Čekrić.

Maja Pilav, vlasnica ugostiteljskog objekta u Sarajevu u kojem je od osnivanja u potpunosti zabranjeno pušenje, rekla je da je to njihova politika od početka jer je u skladu sa njihovim vrijednostima.

“To jednostavno nije zdravo i želimo pružiti našim gostima ugodnu atmosferu, oazu bez duhanskog dima“, rekla je Pilav i dodala da su naišli na pozitivne reakcije.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija)