Foto/Desetodnevni program: U Tuzli prvi put zajedničko obilježavanje Dana sjećanja na genocid u Srebrenici

U Tuzli će ove godine nizom događaja biti obilježeno sjećanje na genocid u Srebrenici, a prvi put program zajednički organizuje više institucija, ustanova, udruženja i neformalnih grupa građana.

Manifestacija će biti održana u periodu od 1. do 10. jula 2024. godine, a dio programa će biti promocije knjiga, projekcija filma, izložba, mirna šetnja i završni program na Trgu slobode u Tuzli.

Manifestaciju zajednički organizuju JU Bosanski kulturni centar TK, Medžlis Islamske zajednice Tuzla, Institut za društvena i religijska istraživanja Tuzla, JU Specijalna biblioteka Behram beg, Udruženje građana “Prosvjetitelj” i Neformalna grupa građana „8372 za Srebrenicu“.

-Ovo je prvo obilježavanja nakon usvojene UN-ove Rezolucije o genocidu u Srebrenici nakon čega nam treba biti jasno da druge ne možemo promijeniti, ali možemo promijeniti sebe da imamo svijest o tome šta se događalo, da šaljemo poruke mira, ali i istovremeno ne dozvolimo nam se ikad više ponovi genocid koji jw počinjen širom Bosne i Hercegovine. Posebno zadovoljstvo moram istaći što smo uspjeli okupiti ovako veliki broj onih koji zajedno žele njegovati kulturu sjećanja na genocid u Srebrenici, te želim istaći  podršku nekoliko nivoa vlasti koji su finansijski podržali ove događaje – istakao je Hafiz Ahmed-ef. Huskanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

Većina događaja koji će biti realizovani od 1. do 10. jula će biti održana u Bosanskom kulturnom centru TK u Tuzli, koji već treću godinu za redom priređuje programe kojima se obilježava genocid u Srebrenici.

-Ranijih godina smo imali i preklapanja termina sa drugim organizatorima za neke događaje, što je bio jedan od povoda da iniciramo zajedničko obilježavanje  genocida u Srebrenici, barem kada je Tuzla u pitanju i već sada vidimo da smo organizacijski napravili značajan iskorak. Kada je program u pitanju odlučili smo se za dvije promocije knjige, zatim projekciju još jednog filma Avde Husejnovića bosanskog Simona Wiesenthala, izložbu koju nam je ustupio Memorijalni centar Srebrenica, te mirnu šetnju i završni program na Trgu slobode u koje želimo uključiti što veći broj mladih ljudi i vjerujem da ćemo u tome i uspjeti – rekao je Benjamin Bajrektarević, stručni saradnik za fundus umjetnina i kulturnu baštinu u JU BKC TK.

Mirna šetnja „8372 za Srebrenicu“ u Tuzli se održava od 2014. godine, uz dvije godine pauze tokom pandemije, a od prošle godine je dio programa kojima se u Tuzli obilježavaju Dani sjećanja na genocidu u Srebrenici.

-Kada smo planirali ovaj događaja htjeli smo da on odiše simbolikom i nije slučajno što šetnja kreće ispred ustanove koja u svom nazivu ima prefiks bosanski, što koračamo 8372 koraka i što šetnju završavamo na Trgu žrtva Srebrenice. Ova šetnja simbolizira, pored sjećanja na bolnu prošlost i sigurne korake ka mirnoj budućnosti. Ovim putem pozivam sve koji mogu i žele da nam se pridruže u zahtjevnoj šetnji. Mislim da nije najvažnije da li nas je tamo stotinu ili deset hiljada. Bilo bi dobro da nas je što više, ali bolje je i da nas je stotinu, ali da ovaj događaj živi stotinu godina – istakao je Adin Huremović, jedan od inicijatora tuzlanske mirne šetnje „8372 za Srebrenicu“.

Manifetacija će biti otvorena 1. jula 2024. godine u 19.00 sati u Galeriji BKC TK gdje će biti postavljena izložba  „Mrtvare“ koju priređuju BKC TK i Memorijalni centar Srebrenica. BKC Tuzla će biti domaćin i promocije knjige “A bili su samo djeca”, autora Husejina Omerovića koja će biti održana 3. jula u 18.30 sati. U Centar za mlade MIZ Tuzla 5. jula u 19 sati je promocija filma “Agresija na istinu” autora Avde Husejinovića, dok će BKC Tuzla 8. jula od 19.00 sati biti mjesto promocije knjige ” Nebeska Srbija: Od mita do genocida” autora Branimira Anzulovića.

Manifestacija završava 10. jula mirnom šetnjom „8372 za Srebrenicu“ koja u 18.30 kreće ispred BKC Tuzla, a završava na „Trgu slobode“, gdje od 20.50 počinje program u organizaciji MIZ Tuzla na kojem će učestvovati glumci Narodnog pozorišta, Hor Gazi Turali-beg, te solisti Hasreta Muratović i Amina Kunić.

Održavanje manifestacije su podržali Muftijtvo tuzlansko, Grad Tuzla i Vlada Tuzlanskog kantona.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.