Markiranje staza na Bjelašnici – poduhvat za sigurnost i očuvanje prirode

Brojni volonteri, planinari i drugi ljubitelje prirode markirali su i uredili, u akciji Planinarskog društva ‘Bjelašnica’ Sarajevo, više staza koje povezuju ključne tačke na planini Bjelašnica, uključujući vrhove, izvore vode, vidikovce i skloništa.

Koristili su standardizirane oznake da bi osigurali konzistentnost i prepoznatljivost staza. Osim postavljanja markacija, provjerene su i postojeće staze te su uklonjene zastarjele ili oštećene oznake.

Markiranje staza na Bjelašnici organiziralo je PD ‘Bjelašnica’ Sarajevo, sudjelovala su i druga planinarska društva i ekološka udruženja, a bila je to i dobra prilika mnogim ljubiteljima prirode da prođu staze kojima odavno nisu hodili. Polazna tačka bila je Planinarski dom Stanari, poznat kao jedna od glavnih baza za planinare na Bjelašnici. Taj značajan projekt okupio je ranije ovog mjeseca brojne volontere, planinare i ljubitelje prirode s ciljem unaprjeđenja sigurnosti i navigacije na planinskim putevima.

Kako ističu iz PD ‘Bjelašnica’, markirane staze su ključne za sigurnost svih koji se odluče za planinarenje. Te oznake omogućavaju planinarima da prate sigurnu putanju, smanjujući rizik od gubljenja i povreda.

– Bjelašnica, surovim vremenskim uslovima i zahtjevnim terenima, izazov je i za iskusne planinare. Jasne i dobro postavljene oznake mogu biti presudne u hitnim situacijama, omogućavajući bržu i efikasniju evakuaciju ili pomoć – ističe se.

Usmjeravanjem planinara na određene staze, markacije pomažu u očuvanju prirodnih staništa i ekosistema. Planinari se drže utvrđenih puteva, čime se smanjuje erozija tla i šteta na biljnom i životinjskom svijetu. Bjelašnica je dom mnogim endemskim vrstama koje su osjetljive na ljudske aktivnosti, te je njihova zaštita od vitalnog značaja.

Markirane staze doprinose i razvoju turizma, privlačeći posjetitelje koji traže sigurna i uređena mjesta za rekreaciju. Planinarski turizam je sve popularniji, a dobro obilježene staze mogu povećati broj posjetitelja i produžiti sezonu, što direktno utječe na lokalnu ekonomiju. Osim toga, olakšava se organizacija vođenih tura i planinarskih aktivnosti, što dodatno unapređuje turističku ponudu.

(TIP/Izvor: Fena)