Poraz za kraj sezone nakon uzbudljive završnice: Borac u finišu preokrenuo susret i slavio u Mejdanu

Košarkaši Slobode i Borca posljednjom utakmicom u okviru desetog kola spustili su zavjesu na ovogodišnje izdanje lige za prvaka Prvenstva Bosne i Hercegovine, a gledateljima u Mejdanu ponudili su jedan izuzetno uzbudljiv susret do samog kraja. Iako je plasman ekipa već bio poznat uoči početka susreta u Tuzli, borbe na parketu Mejdana između dva rivala nije nedostajalo. Oba tima dali su sve od sebe kako bi takmičenje u ligi za prvaka zaključili pobjedom, a na kraju je još jednom bio uspješniji banjalučki tim.

Domaći su odlično otvorili susret i u prvoj dionici susreta protivniku dali do znanja da će učiniti maksimalne napore da se od svoje publike oproste sa pobjedom. Nakon prvih 10 minuta igre Sloboda je imala prednost od osam poena sa kojom ulaze u drugi period igre gdje su za nijansu bili bolji gostujući košarkaši, ponajviše zahvaljujući nešto kvalitetnijom igrom u odbrani. Ipak, ekipa Borca uspjela je samo smanjiti rezultat do poluvremena tako da se na pauzu otišlo pri rezultatu 45:41 za crveno-crne.

Obje ekipe ušle su u nastavak susreta u nešto sporijem ritmu što je rezultiralo izjednačenom četvrtinom čime je domaći tim zadržao vodstvo od četiri poena razlike, isto koliko su imali i na poluvremenu. U posljednjih deset minuta igre vidjeli smo preslikanu prvu dionicu susreta, ali sa zamijenjenim ulogama na terenu. Košarkaši Borca u zadnjem periodu susreta postigli čak 27 poena i na taj način u samom finišu utakmice potpuno preokrenuli rezultat, te time slavili svoju osmu pobjedu rezultatom 82:86 (26:18; 19:23; 18:18; 19:27).

Listu strijelaca u crveno-crnom timu predvodio je Emir Čerkezović sa 20 poena i osam skokova, dok je odličnu partiju pružio kapiten Đorđe Lelić sa 18 postignutih poena. Dvocifren je bio još i Kareem Brewton sa 11 ubačenih poena, a devet poena uz devet skokova ubilježio je Ismet Sejfić. Vrijedi istaknuti dobru rolu mladog Emira Krajinića koji je dodao osam poena, isto koliko je na ovom susretu postigao i Asim Gutić. U gostujućem ekipu Vuk Bojanić je bio najefikasniji sa 15, a pratili su ga Boris Dragojević sa 14 i Vuk Bošković sa 13 poena.

Ekipa Slobode utakmicom protiv Borca u Mejdanu zaključila je takmičarsku 2023/24 sezonu na petom mjestu tablice lige za prvaka Prvenstva Bosne i Hercegovine sa omjerom od četiri pobjede i šest poraza nakon 10 odigranih kola. Prolaz u polufinale Prvenstva Bosne i Hercegovine ostvarile su ekipe Igokee, Borca, Širokog i Bosne. Svim navijačima i simpatizerima kluba, kao i sponzorima, medijima i ostalim ljubiteljima košarke, želimo se od srca zahvaliti na podršci koju ste pružali ekipi tokom čitave sezone i bili im vjetar u leđa u svakoj borbi!

(TIP/Foto: OKK Sloboda)