Veliki uspjeh: Sarajka dr Džana Katana nagrađena za revolucionarni naučni rad

Sarajka dr. Džana Katana je nagrađena za revolucionarni naučni rad gdje razvija bioinženjerske obloge dobijene od ljudskog amnionskog i pupčanog tkiva za liječenje povreda perifernih živaca.

Dr. Katana je docent na University of Pittsburgh na odjelu za plastičnu hirurgiju od 2021. godine i ona je specilizirala nauku o biomaterijalu, inženjerstvo tkiva i regenerativnu medicinu.

Radila je na izradi i karakterizaciji vodiča polimernih živaca, optimizaciji protokola i mikrokapsulaciji za isporuku lijekova. Osim toga, proučavala je efekte neuromuskularne električne stimulacije na ublažavanje atrofije skeletnih mišića kod glodara.

U njenom najnovijem radu ona razvija bioinženjerske obloge dobijene od ljudskog amnionskog i pupčanog tkiva za liječenje povreda perifernih živaca. Povrede perifernih nerava (PNI) pogađaju otprilike 1 od 5.000 ljudi godišnje.

PNI je onaj dio vašeg nervnog sistema koji se nalazi izvan vašeg mozga i kičmene moždine. On igra ključnu ulogu u slanju informacija iz različitih dijelova vašeg tijela natrag u vaš mozak, kao i u izvršavanju naredbi iz vašeg mozga u različite dijelove vašeg tijela. PNI mogu uzrokovati senzorna i motorička oštećenja i zato je jako bitno razviti nervne omotače da pomažu u oporavku živaca promicanjem ekstenzije neurita, izolacija i zaštita.

Dr. Katana je dokazala da njeni nalazi ukazuju na značajno ubrzanje senzornog oporavka, nudeći tračak nade za pacijente koji pate od PNI.

Dr. Katana je pohađala Drugu gimnaziju Sarajevo i studirala genetiku na Univerzitet u Sarajevu. Nakon toga je u Istanbulu magistrirala i doktorirala biomedicinsko inženjerstvo na İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (Istanbulski univerzitet-Cerrahpasa).

Također je stekla mikrokreditne MBA na Univerzitetu Pittsburgh Katz Graduate School of Business (skup MBA kurseva posebno dizajniranih za naučnike i naučnike da obezbijede osnovne menadžerske i komunikacijske viještine).

Njen rad je nedavno nagrađen “Nagradom za profesionalni razvoj” na 17. Postdoktorskom istraživačkom simpozijumu Univerziteta u Pitsburgu

“Džana jako smo ponosni na tebe”, napisao je na svom Facebook profilu doktor Edhem Čustović, Tuzlak koji živi u Melbournu u Australiji, gdje radi na renomiranom La Trobe univerzitetu, putem društvenih mreža promoviše priče o Bosancima i Hercegovcima koji nižu uspjehe širom svijeta.

(TIP)