Sloboda uspješnija od Mladosti u Mrkonjić Gradu

Košarkaši Slobode u okviru devetog kola lige za prvaka Prvenstva Bosne i Hercegovine odradili su svoje posljednje gostovanje kada je riječ o ovosezonskoj ligi za prvaka. Posljednji gostujući susret crveno-crni su odigrali u Mrkonjić Gradu gdje ih je ugostila ekipa Mladosti. Nakon pobjede u prvom krugu nad ekipom Mladosti u Mejdanu, Sloboda je slavila i u sportskoj areni “Nova Banka” u Mrkonjić Gradu što je ujedno bio i prvi gostujući trijumf za crveno-crne u ligi za prvaka kojim su prekinuli niz od četiri vezana poraza.

Prvih nekoliko minuta na samom početku susreta gosti su otvorili u nešto sporijem ritmu, ali do kraja prve dionice igre gostujući tim pokazao je zbog čega je favorit u ovom susretu. Sloboda je u prvoj četvrtini postigla 31 poena i već nakon prvih 10 minuta igre ostvarila dvocifrenu prednost. Kontrolu nad susretom gosti nastavljaju i u drugoj dionici tokom koje dodatno povećavaju ostvarenu prednost iz prethodnog perioda igre, a do poluvremena zaostatak domaćih penje se na 22 poena pa se na pauzu otišlo pri rezultatu 33:55 za goste.

Igra domaćih u drugom poluvremenu izgledala je dosta ozbiljnije u odnosu na prethodne dvije dionice meča, ali tokom treće četvrtine igrači Mladosti nisu uspjeli značajnije ugroziti vodstvo gostiju iz Tuzle. Posljednjih 10 minuta igre domaći koriste da dodatno smanje rezultatski zaostatak, te na taj način ublaže poraz budući da je pitanje pobjednika praktički bilo riješeno već u prvom poluvremenu. Sloboda je na kraju utakmice slavila pobjedu dvocifrenom razlikom i konačnim rezultatom 80:92 (19:31; 14:24; 24:20; 23:17).

Listu strijelaca u pobjedničkom timu predvodio je Andrija Bojić sa 18 postignutih poena, a pratio ga je Ismet Sejfić sa još jednim double-double učinkom od 15 poena i 12 skokova. Po 14 poena ubacili su Kareem Brewton i Đorđe Lelić koji je dodao i osam asistencija u pobjedi svoje ekipe. Najkorisniji igrač u ekipi Mladosti bio je Matija Popović koji je ubacio 19 poena, dok su Orhan Špago i Dejan Ćup imali po 16, odnosno 15 poena.

Ekipa Slobode pobjedom u Mrkonjić Gradu ostvarila je prvi trijumf u gostima u okviru ovosezonske lige za prvaka i prekinula negativan niz od četiri pobjeda čime je nakon devet odigranih kola na omjeru od četiri pobjede i pet poraza. Mladost je uoči posljednjeg kola lige za prvaka i dalje bez trijumfa sa devet upisanih poraza u isto toliko mečeva. Košarkaši Slobode u posljednjem kolu na domaćem parketu Mejdana dočekuju drugoplasiranu ekipu ligaške tablice, tim banjalučkog Borca.

(TIP/Izvor: OKK Sloboda /Foto: Njegoš Tomić)