Otvorene najsavremenije integrirane operacione sale za abdominalnu hirurgiju i ginekologiju

U Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” svečano su otvorene najsavremenije integrirane operacione sale za abdominalnu hirurgiju i ginekologiju. Tim povodom uposlenicima, gostima i medijima obratio se direktor bolnice prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, govorivši o prednostima rada u integriranim operacionim salama.

– Ove operacijske sale imaju brojne prednosti, a jedna od najvećih vrijednosti je mogućnost simultanog prijenosa slike i tona, te komunikacija s kolegama iz cijelog svijeta tokom same operacije. Također, mogućnosti praćenja operacije putem video linka će značajno unaprijediti edukaciju mladih hirurga – kazao je Gavrankapetanović.

Inače, 10. maj se obilježava kao Dan bolnice koja u kontinuitetu radi već 158 godina i najstarija je zdravstvena ustanova u Bosni i Hercegovini.

Za uposlenike je upriličena akcija dobrovoljnog darivanja krvi, kao i dodatni besplatni pregledi pacijenata.

– Pregledi su se radili u Kabinetu za internističke bolesti na II spratu Upravne zgrade, od 10.00 do 14.00 sati a svi zainteresirani su mogli izmjeriti krvni pritisak, te dobiti korisne savjete o nefarmakološkim mjerama koje mogu dovesti do poboljšanja kontrole krvnog pritiska, preporuke o načinu života s dijagnozom srčane slabosti nakon preležanog infarkta miokarda, kao i savjete o važnosti prestanka konzumiranja cigareta – rečeno je.

(TIP/Izvor: Fena)